Σε συμφωνία για την αγορά του 19,5% της ρωσικής Rosneft, έναντι του ποσού των 10,2 δισ. ευρώ, ήλθαν η εταιρεία εμπορίας πρώτων υλών Glencore και το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ (Qatar Investment Authority, QIA), σύμφωνα με το Bloomberg.
Η αιφνιδιαστική συμφωνία για την αγορά του 19,5% της Rosneft, η οποία έχει τεθεί στο στόχαστρο των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αποτελεί τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στη Ρωσία μετά την ουκρανική κρίση. Αποτελεί, επίσης, μία εκπληκτική επιστροφή στη σύναψη συμφωνιών για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Glencore Ιβάν Γκλάσενμπεργ μετά από περίπου έναν χρόνο που η εταιρεία είχε αναγκασθεί να αντλήσει κεφάλαια από τους μετόχους της.
Η Glencore ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή της ότι θα δεσμεύσει 300 εκατ. ευρώ σε μετοχές, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει από την QIA – που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Glencore – και από τραπεζική χρηματοδότηση. Η Glencore δήλωσε ότι η συμφωνία είναι ακόμη «στο τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων» και ότι θα κλείσει πιθανότατα στα μέσα Δεκεμβρίου.
Ο Πούτιν ανακοίνωσε τη συμφωνία από την τηλεόραση, μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Rosneft Ιγκόρ Σετσίν, και προσδιόρισε το ύψος του συνολικού τιμήματος της συναλλαγής στα 10,5 δισ. ευρώ. «Δεν ήταν άμεσα σαφές, για ποιο λόγο υπάρχει διαφορά στα στοιχεία», σημειώνει το Bloomberg.
H Rosneft, που αντλεί 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα, είχε συζητήσεις με πάνω από 30 πιθανούς αγοραστές από την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, είπε ο Σετσίν στον Πούτιν στην κρατική τηλεόραση. «Η συμφωνία έγινε δυνατή μόνο χάρη στην προσωπική σου συμβουλή», πρόσθεσε ο Σετσίν. Όσον αφορά στο τίμημα, ο Σετσίν είπε ότι είναι το «μέγιστο δυνατό με την ελάχιστη έκπτωση», ενώ σημείωσε ότι «μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες» θα προσφέρει χρηματοδότηση. Η ιταλική τράπεζα Intesa Sanpaolo συμφώνησε να προσφέρει χρηματοδότηση στη Glencore, σύμφωνα με δύο πρόσωπα που έχουν γνώση της συμφωνίας.
Η Ρωσία πουλά περιουσιακά της στοιχεία για να αντλήσει χρήματα, καθώς η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου έχει περιορίσει τα κρατικά έσοδά της. Η Glencore έχει επενδύσεις εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στη Ρωσία, κατέχοντας ένα ποσοστό στη μεσαίου μεγέθους πετρελαϊκή εταιρεία RussNeft που της δίνει δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις της, ενώ έχει και σημαντικές συμμετοχές στον αγροτικό τομέα και μετοχές στη γιγαντιαία εταιρεία αλουμινίου United Co. Rusal.
Όσον αφορά στο Κατάρ, η συμφωνία σηματοδοτεί μία σπάνια επένδυση μίας χώρας – μέλους του ΟΠΕΚ στη Ρωσία, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του κόσμου. Η Μόσχα ένωσε τις δυνάμεις της με τον ΟΠΕΚ, δηλώνοντας την περασμένη εβδομάδα ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα. Το Κατάρ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενεργώντας ως μεσάζων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και του Ιράκ και φιλοξενώντας συναντήσεις των υπουργών Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας.