Δύσκολες ώρες για το μέλλον των ιταλικών τραπεζών μετά την ήττα Renzi
Ακόμα δυσκολότερη καθίσταται η ανακεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών, έπειτα από την ήττα του πρωθυπουργού Matteo Renzi στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση. Πλέον, οι απόψεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης αναμένεται να είναι ανάμεσα στους παράγοντες – κλειδιά που θα παρακολουθούν οι αγορές, καθώς όλα δείχνουν ότι η χώρα οδεύει προς πρόωρες εκλογές, το 2017.
Ο Renzi παραιτήθηκε αφότου απέτυχε να εξασφαλίσει την εντολή για να προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση, που θα περιόριζε τις εξουσίες της Γερουσίας και την ικανότητά της να ρίχνει κυβερνήσεις και να μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις. Πλέον, το σχέδιο της Banca Monte dei Paschi di Siena να αντλήσει νέα κεφάλαια 5 δισ. ευρώ μοιάζει αβέβαιο.
Η Barclays παραδέχθηκε ότι έπειτα από την ήττα του Renzi, οι ανησυχίες γύρω από τις ιταλικές τράπεζες εντείνονται. «Το αποτέλεσμα αυτό αναμένεται να κλιμακώσει τις ανησυχίες γύρω από τον ιταλικό τραπεζικό κλάδο και να αυξήσει το ρίσκο υποβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης όπως η DBRS, παρότι δεν περιμένουμε ότι οι οίκοι θα δράσουν πολύ σύντομα, καθώς το πιθανότερο είναι ότι θα περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις, πριν πάρουν μια απόφαση για την αξιολόγηση», αναφέρει η Barclays.
Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα πασχίζει να αντιμετωπίσει τις τοξικές υποχρεώσεις που το βαρύνουν, καθώς 14 από τις μεγαλύτερες τράπεζες έχουν συσσωρεύσει κόκκινα δάνεια ύψους 286 δισ. ευρώ. Τράπεζες, ασφαλιστικές και επενδυτικές εταιρίες είχαν συμφωνήσει πριν από μερικούς μήνες να στήσουν ένα fund για τη διάσωση των ασθενέστερων ιταλικών τραπεζών. Όμως, έπειτα από το δημοψήφισμα, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι επενδυτές θα κάνουν πίσω.
«Οι επενδυτές οπισθοχωρούν τώρα. Πιστεύουν ότι η κατάσταση είναι υπερβολικά ευμετάβλητη τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», λέει ο Mark Grant, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Hilltop Holdings.
«Θα είναι πολύ δύσκολο για τη Monte Paschi και τις περιφερειακές επενδυτικές τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια και πιστεύω ότι η Ιταλία θα έρθει σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νέο κανονισμό της ΕΕ, οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι θα πρέπει να υποστούν κούρεμα πριν να μπορέσει μία τράπεζα να λάβει κρατική βοήθεια. Στην περίπτωση των ιταλικών τραπεζών, πολλοί από τους μετόχους αλλά και τους ομολογιούχους είναι Ιταλοί πολίτες.
Αυτό που τώρα περιμένουν οι αναλυτές είναι κάποια σαφήνεια στο πολιτικό σκηνικό. Είτε η Ιταλία οδηγηθεί σε μια μεταβατική κυβέρνηση ή σε πρόωρες εκλογές, το τραπεζικό σύστημα αναμένεται να δεχθεί πιέσεις, οι οποίες άλλωστε φαίνονται και στο κοινό νόμισμα, που έπεσε –πρόσκαιρα- μετά το δημοψήφισμα στα χαμηλά 20 μηνών.
«Δεν θέλουμε να δούμε μια καθυστέρηση στην ανακεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών. Εάν υπάρξει καθυστέρηση, θα δούμε περισσότερες πιέσεις στο ευρώ», σημειώνει ο Rodrigo Catril, της National Australia Bank.