Ο Howard Schultz μεταπηδά από το management στην πολιτική
O Howard Schultz, ο άνθρωπος που μετέτρεψε την Starbucks στη μεγαλύτερη επιχείρηση καφέ παγκοσμίως, με 25.000 καταστήματα σε 75 χρόνια, πρόκειται να αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στις 3 Απριλίου του 2017.
Ο Schultz είναι ένας από τους πιο γνωστούς Αμερικανούς μάνατζερ, όχι μόνο για την εμπορική επιτυχία της Starbucks, αλλά και γιατί παίρνοντας ανοικτά θέση σε ζητήματα που απασχολούν πολύ την αμερικανική κοινωνία σήμερα, όπως είναι η χρήση των όπλων, τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, ο ρατσισμός, τα δικαιώματα των βετεράνων και τα φοιτητικά δάνεια, έκανε την εταιρία του μέρος του εθνικού διαλόγου. Ο 63χρονος Schultz έχει ήδη αποφασίσει για τη διαδοχή, δίνοντας τη θέση του στον στενό του φίλο, Kevin Johnson, που είναι σήμερα πρόεδρος της Starbucks.
«Είναι μια μεγάλη μέρα για εμένα. Αγαπώ την εταιρία όσο αγαπώ την οικογένειά μου», είπε ο Schultz. Και πρόσθεσε ότι κατέληξε στην απόφαση πως είναι η σωστή στιγμή να παραδώσει τα κλειδιά στον Johnson, που όπως είπε, μπορεί να διοικήσει την Starbucks καλύτερα.
Η κίνηση του Schultz αναζωπυρώνει τα σενάρια που τον θέλουν να μπαίνει στο στίβο της πολιτικής. Λόγω των πολύ δημόσιων θέσεων που λαμβάνει σε τόσο πολλά κοινωνικά ζητήματα, πολλοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ. Άλλωστε, περνά όλο και περισσότερο χρόνο ταξιδεύοντας σε όλη τη χώρα και μιλώντας δημοσίως για την ανάγκη να «διορθωθεί» το δυσλειτουργικό σύστημα της Ουάσιγκτον. Διατηρεί στενή σχέση με τον απερχόμενο πρόεδρο Obama και υπήρξε υποστηρικτής της Hillary Clinton.
Σε ό,τι αφορά το ρόλο του Schultz στην Starbucks, θα είναι επικεφαλής τόσο των πρωτοβουλιών της σε κοινωνικά ζητήματα όσο και στην προσπάθειά της να δημιουργήσει μία σειρά από καφέδες και καταστήματα στην κατηγορία του super premium. Πρόκειται για ένα project για το οποίο ο επιχειρηματίας είναι ιδιαίτερα παθιασμένος, καθώς πιστεύει ότι θα λειτουργήσει σαν «φωτοστέφανο για ολόκληρη την εταιρία».
Παρότι η αποχώρηση του Schultz μπορεί να εξέπληξε το κοινό και κάποιους υπαλλήλους της Starbucks, εντούτοις η εταιρία έστελνε μηνύματα προς τη Wall Street τον τελευταίο χρόνο, σχετικά με την πρόθεσή της να ετοιμάσει ένα σχέδιο διαδοχής. Το καλοκαίρι, άλλωστε, στο πλαίσιο μιας αναδιοργάνωσης, ο Johnson απέκτησε την εποπτεία της day-to-day λειτουργίας της εταιρίας.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Schultz επιχειρεί να πάρει αποστάσεις από την εταιρία. Το 2000 άφησε τη θέση του CEO και περιορίστηκε σε εκείνη του προέδρου, όμως οκτώ χρόνια αργότερα, εν μέσω πτώσης των πωλήσεων, αναγκάστηκε να επιστρέψει, αφότου απέλυσε τον τότε επικεφαλής, James Donald.
Όσο καιρό έλειπε από την Starbucks, αφιέρωσε το χρόνο του σε άλλες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και η ομάδα μπάσκετ Seattle SuperSonics, την οποία αγόρασε και αργότερα πούλησε σε έναν επενδυτικό όμιλο. Αφότου επέστρεψε στη θέση του CEO, κατάφερε να αυξήσει την κεφαλαιοποίηση της εταιρίας από τα 15 δισ. δολάρια στα 84 δισ. δολάρια. Σήμερα, ο Schultz λέει ότι είναι πιο αποφασισμένος και συναισθηματικά προετοιμασμένος για την αποχώρησή του από ό,τι ήταν το 2000.
«Δεν νομίζω ότι είχα πειστεί τότε, ακόμα έμπλεκα στα πόδια τους», παραδέχεται, και υπόσχεται ότι θα αφήσει τον Johnson να κάνει τη δουλειά του, χωρίς παρεμβάσεις.
Από την έντυπη έκδοση