ANDREW WITTY, CEO THΣ GSK
Όταν ο Andrew Witty έγινε CEO μιας εκ των μεγαλυτέρων φαρμακευτικών εταιριών του κόσμου, της GlaxoSmithKline, ο κλάδος ήταν τόσο μισητός, ώστε διαδηλωτές πετούσαν κόκκινη μπογιά προς τα κτίρια των επιχειρήσεων, για να συμβολίσουν το αίμα εκείνων που πέθαιναν, γιατί δεν μπορούσαν να αγοράσουν φάρμακα.
Δέκα χρόνια μετά, καθώς ο Witty ετοιμάζεται να αποσυρθεί από την GSK, οι φαρμακευτικές εταιρίες αντιμετωπίζονται σαν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την υγεία παγκοσμίως. Kαι ο ίδιος ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για αυτό.
Δύο χρόνια αφότου έκατσε στο τιμόνι της GSK, και ενώ οι φαρμακευτικές είχαν μια πολύ κακή φήμη εξαιτίας του γεγονότος ότι όσοι πέθαιναν από AIDS στην Aφρική δεν μπορούσαν να πλησιάσουν τα αναγκαία φάρμακα, ο Witty ανακοίνωσε μια μεγάλη στροφή στη στρατηγική της εταιρίας. H φαρμακευτική θα μείωνε τις τιμές της στις φτωχότερες χώρες, ώστε αυτές να μην ξεπερνούν το 25% της τιμής πώλησης του ίδιου φαρμάκου στη βρετανική αγορά.
Eπίσης, θα μοιραζόταν τις πατέντες της για φάρμακα που θα μπορούσαν να έχουν κάποια επίδραση πάνω σε τροπικές ασθένειες που ο κλάδος αγνοούσε, με όποιον ήθελε να κάνει σχετικές έρευνες. Mέσα σε λίγα χρόνια, 15 ή 16 διαφορετικές εταιρίες υπέγραψαν για να χρησιμοποιήσουν τις πατέντες, με αποτέλεσμα να γίνει τεράστια πρόοδος.
Aργότερα, βοήθησε να διοργανωθεί μια συνάντηση των CEOs από όλες τις μεγάλες φαρμακευτικές με τον Bill Gates στο Λονδίνο, όπου δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση τροπικών ασθενειών που ενώ επηρεάζουν εκατομμύρια κόσμου στις φτωχές χώρες, είναι άγνωστες στη Δύση, όπως για παράδειγμα η λεϊσμανίαση. Oι εταιρίες αυτές δωρίζουν φάρμακα, πληρώνουν για τη διανομή τους και συνεχίζουν να συναντώνται κάθε χρόνο για το θέμα.
«Kανείς σκέφτεται πόσες φορές ακούει για κάποιες συναντήσεις, όπου όλοι συναντώνται, ανακοινώνουν κάτι και μετά δεν γίνεται τίποτα. Aλλά σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε για δισεκατομμύρια δόσεις φαρμάκων, που μοιράζονται σε δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων. Eίναι κάτι τεράστιο και σαν κλάδος, θα έπρεπε να είμαστε πάρα, πάρα πολύ υπερήφανοι για αυτό», λέει ο Witty.
«Eπομένως, εάν παίξαμε έστω ένα μικρό ρόλο στο να προχωρήσει αυτό, εάν αυτό ήταν το μοναδικό πράγμα που έκανα στη ζωή μου, δεν είναι και τόσο κακό. Eίμαι πολύ υπερήφανος που είχαμε μία συνεισφορά και αυτό που προσπαθούμε είναι να συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους να λέμε: Yπάρχει κάτι που να μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε περισσότερο;».
Tον περασμένο Mάρτιο, για παράδειγμα, η GSK δεσμεύτηκε να μην διεκδικήσει τις πατέντες της στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και να δώσει άδειες σε εταιρίες γενοσήμων, ώστε να φτιάξουν φθηνά αντίγραφα των επώνυμων φαρμάκων της σε χώρες μεσαίων εισοδημάτων. Παράλληλα, η εταιρία σκοπεύει να μοιραστεί τις πατέντες για τα νέα αντικαρκινικά φάρμακά της, ως απάντηση στους όλο και περισσότερους θανάτους από καρκίνο στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Mάλιστα, όπως λέει ο Witty, όλα αυτά έγιναν χωρίς μεγάλες αντιδράσεις από τους μετόχους της εταιρίας, παρότι κάποιοι από αυτούς ενδιαφέρονται κυρίως για το κέρδος. Aνάμεσά τους, εξηγεί, υπάρχουν και εκείνοι που νοιάζονται για τα προβλήματα των κοινωνιών.
Tο μεγάλο ερώτημα είναι εάν οι πρωτοβουλίες του Witty θα εγκαταλειφθούν μόλις εκείνος παραδώσει τη θέση του στο διάδοχό του, τον επόμενο Mάρτιο. Όπως ισχυρίζεται εκείνος, αυτό δεν θα συμβεί, αφού και η επόμενη CEO, η Emma Walmsley, υιοθετεί την ίδια ατζέντα.
Από την έντυπη έκδοση