Ο Guillaume Cerutti είναι ο νέος CEO των Christie’s, καθώς ο μεγαλύτερος οίκος δημοπρασιών αντιμετωπίζει μια αγορά τέχνης σε συρρίκνωση, την επιφυλακτικότητα των συλλεκτών και τη μεταβλητότητα των τιμών.
Ο 50χρονος Cerutti ήρθε στους Christie’s από τον ανταγωνιστικό οίκο Sotheby’s, όπου πέρασε σχεδόν μία δεκαετία σε διάφορες θέσεις. Όταν έφυγε, τον Αύγουστο του 2015, ήταν αντιπρόεδρος του Sotheby’s Europe. Πριν μπει στο χώρο των δημοπρασιών, είχε διατελέσει προσωπάρχης στο γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού και Media, ενώ είχε εργαστεί επίσης ως διευθυντής του Centre Georges Pompidou. Όταν έπιασε δουλειά στους Christie’s, στις αρχές Σεπτεμβρίου, τα καθήκοντά του δεν ήταν απολύτως ξεκάθαρα. Όμως, πλέον μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι στο διάστημα αυτό, ουσιαστικά προετοιμαζό
ταν από την απερχόμενη CEO Patricia Barbizet για να αναλάβει τα ηνία του οίκου. Όσο για την Barbizet, θα είναι στο εξής αντιπρόεδρος στο δ.σ. των Christie’s και CEO της εταιρίας συμμετοχών του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη του οίκου, Francois Pinault. Η μετακίνηση του Cerutti έρχεται να προστεθεί σε ένα μπαράζ από ανάλογες κινήσεις που καταγράφονται από τις αρχές του έτους στο χώρο της τέχνης.
Ήταν όμως μια σχετικά αναμενόμενη εξέλιξη για τους Christie’s. Ο Pinault είχε τοποθετήσει την έμπιστή του Barbizet στο τιμόνι του οίκου σε μία εποχή που έπρεπε να προσέξει την κερδοφορία και τις εγγυήσεις που έδινε για τα έργα. Με την απερχόμενη CEO να έχει πραγματοποιήσει την αναδιάρθρωσή της, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα για τον οίκο να ρίξει αλλού το βάρος του. Βέβαια, οι πωλήσεις εξακολουθούν να υποχωρούν, όμως οι Christie’s κυριαρχούν στις κατηγορίες που τους ενδιαφέρουν περισσότερο, όπως για παράδειγμα στη σύγχρονη τέχνη.
Ο οίκος δεν ανακοινώνει τα κέρδη τους, όμως κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους πούλησε έργα τέχνης συνολικής αξίας 3 δισ. δολαρίων, δηλαδή κατά 1 / 3 λιγότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Οι Christie’s διάλεξαν τον Cerutti για τις σημαντικές διασυνδέσεις του στην πολύπλοκη γαλλική σκηνή της τέχνης, αλλά και για τη ροπή του προς τη σύγχρονη τέχνη. Ο νέος CEO, που θα εργάζεται από το Λονδίνο, θα ξεκινήσει στη νέα του θέση με ταξίδια στη Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ και το Πεκίνο, για να συναντήσει από κοντά τους σημαντικότερους συλλέκτες του οίκου.