Όταν τα αφεντικά των αμερικανικών κολοσσών της τεχνολογίας, όπως η Apple, το Facebook και το Google πέρασαν το κατώφλι του Trump Tower για να συναντήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ, σε μία προσπάθεια συμφιλίωσης της Silicon Valley με τον αυριανό ένοικο του Λευκού Οίκου, ο πραγματικός οικοδεσπότης δεν ήταν ο δισεκατομμυριούχος εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο άνθρωπος που κανόνισε τη συνάντηση και λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο Λευκό Οίκο και τους σημαντικότερους μάνατζερ της Επιχειρηματικής Αμερικής είναι ο Peter Thiel, ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής της τεχνολογίας που πόνταρε προεκλογικά στον Τραμπ, την ώρα που ολόκληρη η βιομηχανία του ίντερνετ του γύριζε την πλάτη. Ο Thiel είναι μία σημαντική μορφή του τεχνολογικού κλάδου.
Υπήρξε συνιδρυτής του PayPal, ο πρώτος εξωτερικός επενδυτής στο Facebook και σήμερα «τρέχει» αρκετές εταιρίες που χρηματοδοτούν startups. Θεωρείται ένας από τους εξυπνότερους και πιο διορατικούς ανθρώπους της Silicon Valley, και αυτό είναι που έπεισε τα μεγάλα κεφάλια της τεχνολογίας να συναντηθούν με έναν πολιτικό που υπήρξε ιδιαίτερα εχθρικός απέναντι στις εταιρείες τους, προεκλογικά. Ο Thiel σπούδασε φιλοσοφία και νομικά στο Stanford University και μετά εργάστηκε για λίγο σαν δικηγόρος στον τομέα των εμπορευμάτων. Πέρασε τρία χρό
νια ως trader παραγώγων στην Credit Suisse και το 1996 παραιτήθηκε για να μετακομίσει στην Καλιφόρνια. Τότε άρχισε η μετεωρική του άνοδος. Βλέποντας μια μεγάλη ευκαιρία στον τεχνολογικό κλάδο, κατάφερε να μαζέψει 1 εκατ. δολάρια για να κάνει επενδύσεις. Η πρώτη του κίνηση ήταν η εταιρεία που δημιούργησε το σύστημα on line πληρωμών
PayPal, το οποίο πουλήθηκε στην eBay το 2002 αντί 1,5 δισ. δολαρίων. Λίγο αργότερα, ο Thiel εμπνεύστηκε ένα ακόμα επιτυχημένο στοίχημα, όταν επένδυσε 500.000 δολάρια στο Facebook. Στην εμπλοκή του με την πολιτική, ο Thiel δεν φαίνεται να ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, αλλά λειτουργεί με βάση τη βαθιά επιθυμία του να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Κατά την άποψή του, αυτό περνά μέσα από το μικρότερο κράτος και τη μεγαλύτερη προσωπική ελευθερία. Και βέβαια, την τεχνολογία. Το Thiel Foundation, που ίδρυσε και χρηματοδοτεί, στηρίζει start ups που ασχολούνται με μεγαλεπήβολα projects, όπως το να επεκτείνουν τη ζωή του ανθρώπου, να δημιουργήσουν αυτόνομες πόλεις-κράτη σε διεθνή χωρικά ύδατα και να κάνουν τις μηχανές πραγματικά έξυπνες. Βέβαια, κάποιες φορές, τα κίνητρά του είναι κάπως πιο ταπεινά. Όπως όταν έδωσε 10 εκατ. δολάρια στον Hulk Hogan για να μηνύσει το σκανδαλοθηρικό site Gawker, το οποίο είχε δημοσιεύσει ένα ροζ βίντεο με πρωταγωνιστή τον πρώην παλαιστή.
Το Gawker έχασε τη δικαστική μάχη και αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο, λόγω της μεγάλης αποζημίωσης που επιδικάστηκε στον Hogan. Και ο Thiel πήρε την εκδίκησή του απέναντι στο site που το2007 είχε αποκαλύψει ότι είναι ομοφυλόφιλος. Παρότι πολλοί αναρωτιούνται τι κοινό μπορεί να με τον Trump, ο Thiel έδωσε μία απάντηση όταν μίλησε στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων.
Όπως είπε, ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και ο Trump είναι πολιτικοί, αλλά «δημιουργοί», δηλαδή διαθέτουν τις ικανότητες που χρειάζονται για την ανοικοδόμηση της Αμερικής. Όπως εξήγησε ο Thiel, τις τελευταίες δεκαετίες, το μεγαλύτερο μέρος από τον πλούτο που δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ κατέληξε στα χέρα λίγων, με την πλειοψηφία να μην βλέπει ποτέ τα οφέλη αυτού του πλούτου. «Ελάχιστοι είναι εκείνοι που μιλούν ειλικρινά για τα προβλήματα της Αμερικής», είπε ο Thiel.