Διανύοντας τον 41ο χρόνο της ζωής της, η Microsoft μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει επιτύχει κάτι που για τα δεδομένα του τεχνολογικού κλάδου είναι μάλλον μοναδικό. Είναι ίσως η μοναδική από τις προ-τουίντερνετ τεχνολογικές εταιρίες που κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει από την πτώση του σημαντικότερου προϊόντος της –των Windows- αλλά και να αναδυθεί σαν leader στη νέα εποχή του cloud computing. Και το χρωστά στον Satya Nadella.
Ο Ινδός CEO τόλμησε να ταράξει τα νερά στη Microsoft, έστω και εάν κάποιοι από τους παλαιότερους υπαλλήλους της εταιρείας τον κατηγόρησαν ότι δεν σέβεται την κληρονομιά της. Όμως, με αυτό τον τρόπο, η Microsoft κατάφερε να έχει μια τύχη διαφορετική από τα άλλα μεγάλα ονόματα της πιο παλιάς τεχνολογίας. Η Intel και η IBM, για παράδειγμα, έχουν δει τη σπουδαιότητά τους να συρρικνώνεται στην εποχή των κινητών συσκευών και της web-based, on-demand πληροφορικής. Ακόμα και οι πρώτοι γίγαντες του ίντερνετ, όπως είναι η Yahoo και η AOL, δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της τεχνολογίας και έμειναν πίσω κατά τη μετάβαση της πληροφορικής στο mobile. Η μεταμόρφωση της Microsoft, βέβαια, δεν ήταν χωρίς σκαμπανεβάσματα, αφού η παλιά κουλτούρα της εταιρείας συγκρούστηκε με την καινούργια. Όμως ο
Nadella ήταν ο μάνατζερ που τόλμησε να παραδεχθεί ότι η κουλτούρα της εταιρίας δεν θα πρέπει να ήταν η σωστή, αφού οδήγησε τη Microsoft να μείνει πίσω. Ο CEO αναζήτησε φρέσκες ιδέες ανάμεσα στα στελέχη των 36 εταιριών που εξαγόρασε στα πρώτα 2,5 χρόνια της θητείας του. Όπως φαίνεται, ο Nadella έχει μάθει κάτι από τα παθήματα της Microsoft, που στην ιστορία της πραγματοποίησε πολλά deals τα οποία απέτυχαν εξαιτίας της επιμονής της να προωθεί τα δικά της προϊόντα αντί να δίνει στους πελάτες αυτά που πραγματικά ήθελαν.
Δισεκατομμύρια δολάρια εξανεμίστηκαν κατά την εξαγορά της μονάδας κινητής τηλεφωνίας της Nokia ή της εταιρίας ψηφιακής διαφήμισης aQuantive. Επί των ημερών Steve Ballmer, που διετέλεσε CEO από το 2000 έως το 2014, τα ετήσια κέρδη της Microsoft αυξήθηκαν στα 22,07 δισ. δολάρια από τα 9,42 δισ.
δολάρια και τα έσοδά της εκτινάχθηκαν στα 86,83 δισ. δολάρια από τα 22,96 δισ. δολάρια. Όμως, οι πωλήσεις των Windows υποχωρούσαν σταθερά και πλέον αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 20% των συνολικών εσόδων της εταιρείας, από 33% που ήταν το 2002.
Συνεπώς, η μετοχή της εταιρείας ήταν επί των ημερών του Ballmer στάσιμη. Έχοντας μείνει πίσω από εταιρίες όπως οι Apple και Google στο mobile computing, η Microsoft αντιμετώπισε τον ανταγωνισμό των Salesforce.com και Amazon Web Services, οι οποίες υπήρξαν πρωτοπόροι της on-demand πρόσβασης σε λογισμικό και υπολογιστική ισχύ. Αυτές οι υπηρεσίες που στηρίζονται στο cloud απειλούσαν τα παραδοσιακά προϊόντα λογισμικού της Microsoft, για τα οποία οι πελάτες αγόραζαν άδεια, προκειμένου να τα εγκαταστήσουν στους υπολογιστές τους. Όμως, ο Nadella εξαγόρασε εταιρίες όπως οι Revolution Analytics, Metanautix, Sunrise Atelier και VoloMetrix, για να ενισχύσει το δικό της Office 365, που στηρίζεται στο cloud. Έτσι, τα έσοδα από τις εμπορικές πωλήσεις του Office 365 αυξήθηκαν κατά 54% τον τελευταίο χρόνο.
Η υπηρεσία cloud-computing Azure της Microsoft υπερδιπλασίασε τις πωλήσεις της στο ίδιο διάστημα. Μέσα σε τρία χρόνια, αυτό το ξεγραμμένο όνομα της τεχνολογίας βγήκε και πάλι στην πρώτη γραμμή.