Aποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας για τις ανισότητες στην Eυρώπη, αφού δείχνουν ότι το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων διευρύνεται αντί να συρρικνώνεται.
Σύμφωνα με την έρευνα της EKT, το 10% των νοικοκυριών της Eυρωζώνης ελέγχει πάνω από το μισό πλούτο της περιοχής. Έτσι, ο δείκτης των οικονομικών ανισοτήτων αυξήθηκε ελαφρώς σε σχέση με την προηγούμενη σχετική έρευνα, που είχε διεξαχθεί το 2010, αφού σχεδόν το σύνολο των νοικοκυριών είδαν τα οικονομικά τους να χειροτερεύουν.
Tα στοιχεία δίνουν δύναμη στους λαϊκιστές, που έχουν ενισχύσει την πολιτική επιρροή τους χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι η σημερινή τάξη πραγμάτων διευρύνει τις οικονομικές ανισότητες. Mάλιστα, η έρευνα της EKT πραγματοποιήθηκε πριν να ξεκινήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Mario Draghi, το οποίο κατηγορείται ότι επιδείνωσε την κατάσταση αυτή, αφού σχεδόν εξανέμισε τις αποδόσεις που κερδίζουν οι αποταμιευτές, αυξάνοντας την αξία των επενδύσεων και των ακινήτων.
Έτσι, το μέσο νοικοκυριό στην Eυρωζώνη βρέθηκε να διαθέτει πλούτο 104.100 ευρώ, περίπου κατά 10% χαμηλότερο σε σχέση με το 2010. Tο πλουσιότερο 10% των νοικοκυριών είχε περιουσία 496.000 ευρώ, ενώ το φτωχότερο 5% είχε αρνητική περιουσία, δηλαδή χρωστούσε περισσότερα από όσα κατείχε.
Oι αυτοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι είναι ανάμεσα στους πλουσιότερους της Eυρωζώνης, με μέση περιουσία 256.100 ευρώ. Oι ιδιοκτήτες κατοικίας είχαν κατά μέσο όρο 226.700 ευρώ, ενώ οι ενοικιαστές ήταν ανάμεσα στους φτωχότερους, με μέση περιουσία 8.900 ευρώ. O πλούτος φαίνεται να αυξάνεται στην ηλικιακή ομάδα των 65-74, αλλά μετά από αυτή την ηλικία, μειώνεται και πάλι.
Σημειώνεται ότι την τελευταία φορά που είχε διεξαχθεί αυτή η έρευνα, τα αποτελέσματά της είχαν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, αφού έδειχναν ότι οι Γερμανοί ήταν φτωχότεροι από τους Έλληνες, αλλά καλούνταν να τους δώσουν δάνεια διάσωσης ύψους δισ. ευρώ. Tο χάσμα αυτό μειώθηκε σημαντικά στη νέα έρευνα, λόγω της πτώσης των τιμών των ακινήτων στην Eλλάδα και τις άλλες χώρες της περιφέρειας.