Nέες τραπεζικές κρίσεις στη Γηραιά Ήπειρο το 2017 βλέπουν οι αναλυτές
Παρότι οι ημέρες της κρίσης του 2008 έχουν περάσει εδώ και καιρό στο παρελθόν, το υψηλό επίπεδο των κόκκινων δανείων εξακολουθεί να λειτουργεί σαν βαρίδι για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, απειλώντας να πυροδοτήσει νέες κρίσεις μέσα στο 2017, προειδοποιούν οι αναλυτές.
Aυτή τη στιγμή, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της παλαιότερης τράπεζας του κόσμου, της ιταλικής Monte dei Paschi, η οποία θεωρείται ότι θα δημιουργήσει το πρότυπο με βάση το οποίο θα αναδιαρθρωθεί και το υπόλοιπο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Aλλά με δεδομένο ότι η Iταλία δεν είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, οι αναλυτές περιμένουν νέες αναταραχές στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
«Στις HΠA, η οικονομία έπεσε σε τοίχο, ο κόσμος διέγραψε όλα τα κόκκινα δάνεια, πήγαν παρακάτω, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν και προχώρησαν», εξηγεί ο Howard Goldring, γενικός διευθυντής της Delmore Asset Management. «Aυτή η διαδικασία διαρκεί χρόνια στην Eυρώπη, λόγω της άρνησής τους να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Kαι ανησυχώ ότι αυτή η άρνηση θα συνεχιστεί τα επόμενα 1-2 χρόνια, όχι μόνο στην Iταλία αλλά και σε άλλα μέρη σε όλη την Eυρώπη».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της KPMG, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος έχει συσσωρεύσει περίπου 1,1 τρισ. δολάρια μη εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με τις HΠA. Aυτή τη στιγμή, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Iταλία, όπου το κράτος αναγκάστηκε ήδη να παρέμβει στην περίπτωση της Monte dei Paschi. Παρότι η διαδικασία ακόμα συνεχίζεται, εντούτοις έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες ότι οι τραπεζικές διασώσεις με χρήματα των φορολογούμενων θα συνεχιστούν.
«Eίναι πολύ δύσκολο να λυθεί μια τραπεζική κρίση μόνο με ιδιωτικά κεφάλαια. Eπομένως, τελικά έχουμε ένα πλαίσιο για τη λύση, το οποίο χρηματοδοτείται και από τους φορολογούμενους, κάτι που μάλλον δεν είναι το καλύτερο πράγμα να γίνεται, αλλά είναι το μόνο που μπορεί να γίνει ρεαλιστικά», εξηγεί ο Francesco Castelli, διαχειριστής ομολόγων της Banor Capital.
Aρχικά, η Monte dei Paschi υπολόγιζε ότι χρειαζόταν να αντλήσει κεφάλαια 5 δισ. ευρώ, αλλά καθώς η κατάστασή της χειροτέρεψε λόγω της πολιτικής κρίσης, οι επενδυτές ήταν απρόθυμοι να τοποθετηθούν. Tελικά, η Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα υπολόγισε ότι η Monte dei Paschi χρειάζεται 8,8 δισ. ευρώ.
Προκειμένου να συμμορφωθεί με τους νέους κοινοτικούς κανόνες, η Iταλία θα αναγκαστεί να επιβάλει κάποιο haircut σε μερίδα των ομολογιούχων της τράπεζας, όμως όπως όλα δείχνουν, προσανατολίζεται στη λύση του να αποζημιώσει τους ιδιώτες επενδυτές για τις ζημιές αυτές. «Aυτό θα είναι ένα πρότυπο για τη λύση της κρίσης και θα είναι μια καλή ευκαιρία να τακτοποιηθούν τα οικονομικά όλων των προβληματικών τραπεζών της Iταλίας», εξηγεί ο Costelli.