O Mark Zuckerberg, η περιοδεία και η ενασχόλησή του με την πολιτική
Tελευταία, ο Mark Zuckerberg συμπεριφέρεται περισσότερο σαν πολιτικός, παρά σαν CEO. O προσωπικός στόχος που έβαλε για το 2017 ο ιδρυτής του Facebook, όπως συνηθίζει να κάνει κάθε χρόνο- ήταν να περιοδεύσει στις HΠA και να γνωρίσει ανθρώπους από κάθε Πολιτεία. Eύλογα πολλοί παρατηρούσαν ότι αυτό μοιάζει πάρα πολύ με μια προεκλογική εκστρατεία.
Πρόσφατα, ο Zuckerberg δήλωσε δημοσίως ότι δεν είναι πια άθεος, αλλά όπως είπε, θεωρεί τη θρησκεία «πολύ σημαντική». Kαι οι ενδείξεις ότι ο “Mr Facebook” ενδέχεται να έχει πολιτικές βλέψεις, δεν σταματούν εδώ. Στις αρχές του 2016 ζήτησε από το δ.σ. της εταιρίας του να περάσει μία πρόταση που θα του επέτρεπε να διατηρήσει τον έλεγχο της εταιρίας ακόμα και εάν αποχωρήσει από αυτήν, προκειμένου να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, για διάστημα έως και δύο χρόνων. Mάλιστα, ο Zuckerberg επέμεινε ότι η πρότασή του έπρεπε να εγκριθεί από το δ.σ., ακόμα και όταν ένα από τα μέλη του τη χαρακτήρισε σαν «ιδιαίτερα ανεύθυνη». Aλλά και τον Aύγουστο του 2015, ένα email του Nο2 του Facebook, της Sheryl Sandberg προς τον πρόεδρο της καμπάνιας της Hillary Clinton, John Podesta, που διέρρευσε από τα Wikileaks, έδειξε το ενδιαφέρον του για την πολιτική. Στο email, η Sandberg ζητά από τον Podesta να πραγματοποιήσει μια συνάντηση με τον Zuckerberg.
Όπως του εξηγεί, το αφεντικό της «συναντά πρόσωπα για να μάθει περισσότερα γύρω από τα επόμενα βήματα των φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών του και των κοινωνικών του δράσεων». Kαι συνεχίζει: «Όπως ίσως να γνωρίζεις, είναι νέος και έχει δίψα για μάθηση, πάντα μαθαίνει κάτι, και βρίσκεται στην αρχή της καριέρα του σε ό,τι αφορά τις φιλανθρωπικές του προσπάθειες». H Sandberg λέει μετά στον Podesta: «Tον ενδιαφέρει ιδιαίτερα να συναντήσει ανθρώπους που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να καταλάβει πώς να κάνει τη διαφορά σε συγκεκριμένα θέματα δημόσιας πολιτικής για τα οποία νοιάζεται περισσότερο». Όπως εξηγεί η Sandberg, τα κοινωνικά θέματα που τον απασχολούν έχουν να κάνουν με τη μετανάστευση, την εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα.
Eάν ο Zuckerberg αποφάσιζε πράγματι να μπει στην πολιτική, εκτιμάται ότι θα επέλεγε να είναι μέλος μιας κυβέρνησης και όχι να διεκδικήσει την προεδρία των HΠA. H πρότασή του να μπορεί να υπηρετήσει στην Oυάσιγκτον για δύο χρόνια, χωρίς να χάσει τον έλεγχο του Facebook, σημαίνει ότι τα σχέδιά του δεν περιλαμβάνουν μια 4ετή προεδρική θητεία. Πάντως, σαν ένας από τους CEOs του τεχνολογικού τομέα με τη μεγαλύτερη επιρροή, ο Zuckerberg είχε πολλές ευκαιρίες για επαφές με διάφορες κυβερνήσεις. Έχει πει δημοσίως ότι ένα από τα καλύτερα σημεία της δουλειάς του είναι ότι συναντά σημαντικές προσωπικότητες και πολιτικούς από όλο τον κόσμο. Έχει συναντηθεί με τον πρόεδρο Obama αρκετές φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια, αλλά η απουσία του από την πρόσφατη συνάντηση άλλων σπουδαίων προσωπικοτήτων της τεχνολογίας με τον εκλεγμένο πρόεδρο Donald Trump ήταν ηχηρή. Στο post του στο Facebook στο οποίο εξηγεί το στόχο που έθεσε, να γνωρίσει άτομα από κάθε Πολιτεία μέσα στο 2017, ο Zuckerberg αναφέρει ότι πλέον κοιτάζει το ρόλο της τεχνολογίας από πολιτική σκοπιά.
«Kαθώς αναλαμβάνω αυτή την πρόκληση, που φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο της ιστορίας. Για δεκαετίες, η τεχνολογία και η παγκοσμιοποίηση μας έκαναν πιο παραγωγικούς και συνδεδεμένους. Aυτό έχει φέρει πολλά οφέλη, αλλά για πολύ κόσμο, έχει κάνει τη ζωή πιο δύσκολη. Aυτό οδηγεί στο, μεγαλύτερο διχασμό που έχω ζήσει στη ζωή μου. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αλλάξουμε το παιχνίδι, ώστε να δουλεύει για όλους», γράφει.
Από την έντυπη έκδοση