To εργασιακό πείραμα της Σουηδίας απέτυχε λόγω… δαπανών
Éνα αμφιλεγόμενο πείραμα γύρω από την αντικατάσταση του εργασιακού 8ώρου με ένα πιο «ελαφρύ» 6ωρο μόλις ολοκληρώθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Σουηδίας και το αποτέλεσμά του θα χαροποιούσε πολλούς: H μείωση του εργασιακού ωραρίου κάνει τους εργαζόμενους πιο ευτυχισμένους, πιο υγιείς και πιο παραγωγικούς.
Όμως, υπάρχει και ένα πρόβλημα: Tο πείραμα έδειξε ότι το 6ωρο είναι υπερβολικά δαπανηρό και έτσι δεν αναμένεται να επεκταθεί στη Σουηδία σύντομα. Tο πείραμα, που διήρκεσε δύο χρόνια, πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό γηροκομείο μίας πόλης στα νότια της Σουηδίας, όπου οι εργαζόμενοι άρχισαν να εφαρμόζουν το 6ωρο αντί του 8ώρου, και μάλιστα χωρίς να δουν κάποια μείωση του μισθού τους. Για να αναπληρωθούν οι χαμένες εργατοώρες, χρειάστηκε να δημιουργηθούν 17 νέες θέσεις εργασίας, με κόστος περίπου 700.000 ευρώ το χρόνο.
Παρότι μικρό, το πείραμα πυροδότησε μια ευρεία συζήτηση για το μέλλον της εργασίας. Πολλά ειπώθηκαν για το εάν η επένδυση σε μια καλύτερη ισορροπία δουλειάς-προσωπικής ζωής για τους εργαζομένους επηρεάζει θετικά τα κέρδη των επιχειρήσεων και τις οικονομίες. «H δοκιμή έδειξε ότι ένα συντομότερο ωράριο εργασίας έχει πολλά οφέλη. Tο προσωπικό είναι πιο υγιές, το εργασιακό περιβάλλον καλύτερο και η ανεργία χαμηλότερη», σημείωσε ο Daniel Bernmar, δημοτικός σύμβουλος της πόλης όπου πραγματοποιήθηκε το πείραμα.
Όμως, το υψηλό κόστος και οι αμφιβολίες για το πώς θα λυθούν άλλα πρακτικά προβλήματα αναμένεται να αποτρέψουν την υιοθέτηση του 6ώρου στην υπόλοιπη Σουηδία ή και αλλού.
Παρότι όλο και περισσότερες χώρες αλλά και επιχειρήσεις αρχίζουν να εξετάζουν τα επίπεδα ικανοποίησης των εργαζομένων, η ιδέα της μείωσης του ωραρίου δεν έχει αποκτήσει ακόμα αρκετούς υποστηρικτές. Στη Σουηδία, τα συντηρητικά κόμματα χαρακτήρισαν το πείραμα σαν μια ουτοπική τρέλα και επιχείρησαν να το αποτρέψουν, επικαλούμενα το υψηλό κόστος για τους φορολογούμενους και το επιχείρημα ότι το κράτος δεν θα έπρεπε να παρεμβαίνει στο εργασιακό περιβάλλον. Ένα παρόμοιο μοντέλο στη Γαλλία έχει υπάρξει αμφιλεγόμενο για περισσότερα από 15 χρόνια, από τότε που μια σοσιαλιστική κυβέρνηση έκανε το 35ωρο υποχρεωτικό.
O Francois Fillon, που θεωρείται φαβορί εν όψει των προεδρικών εκλογών του Mαΐου, έχει δεσμευτεί να καταργήσει το 35ωρο εάν εκλεγεί. Eπιχειρήσεις κάθε είδους στη Γαλλία παραπονιούνται ότι οι λίγες ώρες εργασίας στην εβδομάδα πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και βαρύνουν τις εταιρίες με πρόσθετα κόστη.
Όμως, τα συνδικάτα υπερασπίζονται το μέτρο, λέγοντας ότι αυτό προστατεύει τους εργαζόμενους από τους εργοδότες, οι οποίοι διαφορετικά θα επανέφεραν πιο δυσμενείς εργασιακούς όρους. Aπό την άλλη, κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να εξετάζουν το εάν οι ευχαριστημένοι υπάλληλοι είναι πιο παραγωγικοί υπάλληλοι.
Eταιρίες όπως οι Amazon, Google και Deloitte άρχισαν πρόσφατα να πειραματίζονται με την ιδέα της συμπίεσης του εβδομαδιαίου 40ώρου σε τέσσερις ημέρες, για κάποιους υπαλλήλους. H Amazon δοκιμάζει ακόμα και το 30ωρο, σε μια μικρή ομάδα υπαλλήλων και στελεχών, δίνοντάς τους, όμως, το 75% του προηγούμενου μισθού τους.
Από την έντυπη έκδοση