Οι Αμερικανοί επιστρέφουν στην πρακτική του «flipping», όπου αγοράζουν ένα φθηνό σπίτι, το ανακαινίζουν στα γρήγορα και στη συνέχεια το πωλούν σε νέο αγοραστή, βγάζοντας ένα καλό κέρδος.
Η πρακτική αυτή, που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στο αποκορύφωμα της φούσκας των ακινήτων που τελικά προκάλεσε την κρίση του 2008, είχε εκλείψει τα τελευταία χρόνια.
Όμως τώρα, τουλάχιστον το 6% των πωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα του «flipping».
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας 10ετίας και μια ενδεχόμενη ένδειξη ότι η αγορά κατοικιών έχει πάρει και πάλι το λάθος δρόμο.
Όπως συνέβη και στα μέσα της δεκαετίας του 2000, οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται, αυτή τη φορά με τους υψηλότερους ρυθμούς των τελευταίων 3 ή 4 ετών. Αυτό δίνει στους «flippers» ένα δίκτυ προστασίας, καθώς γνωρίζουν ότι ακόμα και εάν το σχέδιό τους δεν πάει όπως έχουν προγραμματίσει, η αξία του σπιτιού θα αυξηθεί έτσι και αλλιώς, έστω και λίγο, τα επόμενα χρόνια.
Όπως και να έχει, το «flipping» είναι μια ριψοκίνδυνη επένδυση, αφού εάν αποδειχθεί ότι το σπίτι χρειάζεται περισσότερη δουλειά από ό,τι ο αρχικός του αγοραστής υπολόγιζε, τότε το όποιο περιθώριο κέρδους του εξανεμίζεται πολύ γρήγορα.
Το Λας Βέγκας είναι η αγορά όπου το «flipping» είναι δημοφιλέστερο, καθώς η πρακτική αυτή ευθύνεται για το 10,5% των συνολικών πωλήσεων. Επίσης, ενδείξεις φούσκας εμφανίζονται σε πόλεις της Φλόριντα, του Τενεσί και την Ατλάντα.
Aπό την έντυπη έκδοση