Οι οκτώ μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές από τον Ιανουάριο που απέφεραν 75 δισ. δολ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Glencore, Ivan Glasenberg εκτιμάται ότι απέκτησε περιουσία 9,5 δισ. δολαρίων
Μια νέα γενιά δισεκατομμυριούχων και εκατομμυριούχων γεννιέται από ένα κύμα τεράστιων δημόσιων εγγραφών και εξαγορών. Οι οκτώ μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές που πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο έδωσαν συνολική αξία 75 δισ. δολαρίων στις εταιρείες που τις έκαναν. Οι ιδρυτές τους απέκτησαν περιουσίες αρκετών δισεκατομμυρίων.
Από μόνη της, η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή των μετοχών της Glencore International στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ δημιούργησε έξι νέους δισεκατομμυριούχους.
Η Wall Street Journal κάνει λόγο για ένα νέο πάρτι πλούτου παγκοσμίως, στο οποίο συμβάλλουν τόσο η άνοδος των χρηματιστηρίων, όσο και η ευφορία στον τεχνολογικό κλάδο. Σε αυτή τη νέα γενιά των πλουσίων ανήκουν ένας Ελβετός μεγιστάνας του ιατρικού εξοπλισμού και ένας Καλιφορνέζος σέρφερ, που έβγαλε 60 εκατ. δολάρια όταν πούλησε την εταιρεία ρούχων του.
Τέτοια γεγονότα που έκαναν επιχειρηματίες και μάνατζερς πλούσιους μέσα σε μια νύχτα ήταν πιο συνηθισμένα στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με τη γιγάντωση της φούσκας της νέας τεχνολογίας, ή κατά τη δεκαετία του 2000, με την άνθηση του real estate. Τότε, ο Steve Case, ιδρυτής της AOL και οι μεγιστάνες της στεγαστικής πίστης Herbert και Marion Sandler «τσέπωσαν» δισ., κεφαλαιοποιώντας την επιτυχία των εταιρειών, που είχαν ιδρύσει.
Όμως, μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, τέτοια φαινόμενα είχαν σχεδόν εξαφανιστεί από τις αγορές.
Μέχρι στιγμής, το «πάρτι» αφορά κυρίως όσους εμπλέκονται στη βιομηχανία των νέων μέσων και των εμπορευμάτων. Όμως, αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, αρκεί το κλίμα στην παγκόσμια οικονομία και τα χρηματιστήρια να παραμείνει θετικό.
Μέχρι στιγμής, πάντως, η πιο εντυπωσιακή κίνηση ήταν εκείνη που προέκυψε από τη δημόσια εγγραφή της ελβετικής εταιρείας trading εμπορευμάτων Glencore, με την οποία, οι συμμετοχές έξι μετόχων της αποτιμήθηκαν στα 23 δισ. δολάρια. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ivan Glasenberg, που έχει το 15,8% του μετοχικού της κεφαλαίου, εκτιμάται ότι απέκτησε περιουσία 9,5 δισ. δολαρίων.
Με τη δημόσια εγγραφή του κινεζικού site κοινωνικής δικτύωσης Renren, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός του, Joe Chen απέκτησε περιουσία που ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια.
Βέβαια, αυτές οι περιουσίες διατηρούνται μόνο εφόσον το bull market των χρηματιστηρίων συνεχιστεί. Κατά την άνθηση των dot-coms, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000, εταιρείες όπως η Webvan Group, που προσέφερε στους χρήστες του site της τη δυνατότητα να κάνουν τα ψώνια του σούπερ μάρκετ μέσω διαδικτύου, άντλησαν εκατομμύρια δολάρια μέσω δημόσιων εγγραφών. Όμως, στην πορεία, η αξία τους κατέρρευσε, όταν το σκάσιμο της φούσκας προκάλεσε την πτώση των χρηματιστηρίων και έφερε στην επιφάνεια τα ελλιπή business plans τους. Οι περισσότερες από τις εταιρείες της εποχής είχαν υψηλά κόστη και χαμηλά κέρδη. Η Webvan, που στο απόγειό της είχε αποτιμηθεί στο 1 δισ. δολάρια, αναγκάστηκε να κλείσει.
Σήμερα, ο τεχνολογικός κλάδος μοιράζει και πάλι περιουσίες. Οι ιδρυτές των πιο δημοφιλών sites γίνονται δισεκατομμυριούχοι (έστω μόνο λογιστικά, δηλαδή στα χαρτιά), πριν ακόμα η εταιρεία τους μπει στο χρηματιστήριο. Οι εταιρείες των Facebook, Zynga, Twitter και Groupon δεν διαπραγματεύονται στη Wall Street, όμως, με ιδιωτικές επενδύσεις και άλλα deals αποτιμώνται στα 75 δισ. δολάρια.
Έτσι, ο Mark Zuckerberg ηγείται της νέας γενιάς των δισεκατομμυριούχων με περιουσία 12 δισ. Ο Mark Pincus, CEO της εταιρείας online παιχνιδιών Zynga, εκτιμάται ότι ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, αφού η επιχείρησή του αποτιμάται στα 10 δισ. δολάρια.
Σε έναν πολύ διαφορετικό κλάδο, η εξαγορά της Volcom, της εταιρείας που ειδικεύεται στα ρούχα του σερφ και του σκέιτ, από την PPR, έδωσε στο 45χρονο ιδρυτή της Richard R. Woolcott, ένα σέρφερ από την Καλιφόρνια, 60 εκατ. δολάρια.