Η Lloyds Banking Group κατέγραψε τα υψηλότερα ετήσια κέρδη της εδώ και μια δεκαετία, καθώς η τράπεζα που υποστηρίζεται από τους Βρετανούς φορολογούμενους πλησιάζει σε πλήρη ανάκαμψη από την χρηματοπιστωτική κρίση.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα, τα κέρδη προ φόρων της μεγαλύτερης στεγαστικής τράπεζας της Βρετανίας διαμορφώθηκαν σε 4,2 δισ. στερλίνες, δηλαδή παραπάνω από διπλάσια σε σχέση με το 1,64 δισ. που εμφάνισε την ίδια περίοδο του 2015.
Τα κέρδη αυτά προσφέρουν σημαντική τόνωση στη βρετανική κυβέρνηση, η οποία στοχεύει στο να επιστρέψει την Lloyds σε πλήρη ιδιωτική ιδιοκτησία μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, μετά τη διάσωσή της, αξίας 20,5 δισ. στερλινών στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Το Reuters επισημαίνει πως η Lloyds, η οποία είναι η πιο εκτεθειμένη από όλες τις μεγάλες βρετανικές τράπεζες σε τυχόν πτωτικές τάσεις στην οικονομία, συνεχίζει να αψηφά τις προσδοκίες πως η οικονομική αναστάτωση από το περσυνό δημοψήφισμα θα πίεζαν τα κέρδη.
«Οι επιδόσεις μας είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένες με την υγεία της βρετανικής οικονομίας, η οποία έχει σταθεί περισσότερο ανθεκτική μετά το δημοψήφισμα απ’ ότι περίμενε η αγορά», τόνισε η τράπεζα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.
Τα υψηλότερα κέρδη της Lloyds οδηγήθηκαν κυρίως από τις χαμηλότερες προβλέψεις για αποζημιώσεις πελατών στους οποίους πωλήθηκε παράτυπα ασφάλιση δανείων, αφότου η τράπεζα έβαλε στην άκρη την τελευταία -όπως ελπίζει- πρόβλεψη πέρυσι, ύψους ενός δισ. στερλινών.
Μέχρι στιγμής, η Lloyds έχει βάλει συνολικά στην άκρη πάνω από 17 δισ. στερλίνες προκειμένου να επιστρέψει στους πελάτες το κόστος που υπέστησαν για την ασφάλιση. Πρόκειται για υψηλότερες προβλέψεις από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα, ενώ η υπόθεση αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο δαπανηρό καταναλωτικό σκάνδαλο στη Βρετανία.
Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα από πέρυσι, ενώ υπήρξε και μια άνοδος 14% στα κόστη από κόκκινα δάνεια, πράγμα που δείχνει πως κάποιοι καταναλωτές ίσως δυσκολευθούν να ανταποκριθούν στην μετα-Brexit οικονομική αβεβαιότητα.
Η τράπεζα ανέφερε ακόμη πως το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο -βασική μέτρηση επιδόσεων- διευρύνθηκε σε 2,71% στη διάρκεια του τριμήνου.
Η Lloyds ενημέρωσε ότι θα πληρώσει συνολικό μέρισμα 3,05 πενών, δηλαδή 11% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι.
Το μερίδιο της βρετανικής κυβέρνησης στην τράπεζα έχει πλέον υποχωρήσει κάτω του 5%, το οποίο σημαίνει πως, με τους ρυθμούς που περιορίζει το κράτος το ποσοστό του, η Lloyds θα έχει επιστρέψει σε πλήρη ιδιοκτησία περίπου το Μάιο.