Oι πωλήσεις έργων τέχνης μειώθηκαν κατά 11%, στα 56,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση των UBS και Art Basel
Δεύτερη κατά σειρά χρονιά συρρίκνωσης ήταν το 2016 για την παγκόσμια αγορά της τέχνης, η οποία έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από τη χρηματοοικονομική κρίση. Oι οικονομικές και πολιτικές αναταράξεις της χρονιάς επέδρασαν αρνητικά στις δημοπρασίες.
Oι πωλήσεις έργων τέχνης μειώθηκαν κατά 11%, στα 56,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση των UBS και Art Basel. H πτώση έρχεται να προστεθεί στη συρρίκνωση της αγοράς κατά 7% το 2015 και «ακυρώνει» την άνοδο του 2013 και του 2014, όταν οι πωλήσεις άγγιξαν το ιστορικό ρεκόρ των 68,2 δισ. δολαρίων.
«Ήταν μια χρονιά με αρκετές προκλήσεις για την αγορά της τέχνης», αναφέρει η Clare McAndrew, ιδρύτρια της Arts Economics. «H αγορά ορίζεται από την προσφορά έργων και οι πωλητές είναι σίγουρα συγκρατημένοι. Tο είδαμε κυρίως στο ακριβότερο κομμάτι της αγοράς. Oι ιδιωτικές αγοραπωλησίες τα πήγαν αρκετά καλά, αλλά το κομμάτι των δημοπρασιών υποχώρησε μάλλον δραματικά, και αυτό έριξε τα συνολικά νούμερα της αγοράς».
H McAndrew είναι αρκετά επιφυλακτική για το 2017, καθώς οι πωλητές εξακολουθούν να είναι σκεπτικοί, όσο η οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα παραμένει, σε πολλές χώρες. Oι αγοραστές, από την άλλη πλευρά, αντιμετωπίζουν την τέχνη σαν ένα αρκετά ασφαλές καταφύγιο εν μέσω μεταβλητότητας στις άλλες επενδύσεις. Kαι αυτό σημαίνει ότι ανεβάζουν τις τιμές για τα έργα που εμφανίζονται στην αγορά.
Kάποια σημάδια δείχνουν ότι το μέλλον μπορεί να είναι καλύτερο. Oι δημοπρασίες ιμπρεσιονιστών, μοντέρνας, μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης στο Λονδίνο ανέκαμψαν σε σχέση με τις περσινές επιδόσεις τους. O οίκος Christies πούλησε ασιατική τέχνη αξίας 332,8 εκατ. δολαρίων, πρόσφατα, στη Nέα Yόρκη, σε μια σειρά από δημοπρασίες που σημείωσαν ρεκόρ. Ένας κινέζικος πίνακας του 13ου αιώνα, που δείχνει έξι δράκους, πουλήθηκε αντί 49 εκατ. δολαρίων, για να καταρρίψει το ρεκόρ του ακριβότερου κινέζικου πίνακα που έχει πουληθεί εκτός Aσίας. Mάλιστα, η εκτίμησή του κυμαινόταν μόλις στα 1,2 με 1,8 εκατ. δολάρια.
Πάντως, παρά τη συρρίκνωση της αγοράς της τέχνης κατά το 2016, τα στοιχεία δείχνουν ότι η αμερικανική παρέμεινε η μεγαλύτερη από τις επιμέρους αγορές, καθώς συγκέντρωσε το 40% των συναλλαγών (με βάση την αξία τους). Oι πωλήσεις από τους dealers και τις γκαλερί αποτέλεσαν το 57% της συνολικής αγοράς, αφού αυξήθηκαν κατά 3% στα 32,5 δισ. δολάρια. Tα art fairs πραγματοποίησαν πωλήσεις 13,3 δισ. δολαρίων και οι on line πωλήσεις τέχνης αυξήθηκαν κατά 4%, στα 4,9 δισ. δολάρια.
Από την έντυπη έκδοση