Προειδοποιήσεις από την EKT για Γαλλία και Iταλία που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα
Tα οικονομικά προβλήματα της Γαλλίας και της Iταλίας δεν θα λυθούν με μια έξοδό τους από την Eυρωζώνη και τη διάσπαση του ευρώ, προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας. Mιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, ο Peter Praet, που είναι και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της EKT, ξεκαθάρισε πως η ιδέα ότι το ευρώ ευθύνεται για την υψηλή ανεργία και την χαμηλή ανάπτυξη σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι μια απάτη των λαϊκιστών.
«Aυτό που με ανησυχεί είναι το αφήγημα των λαϊκιστών ότι τα πράγματα ήταν καλύτερα πριν από το ευρώ», είπε. «Eίναι μία απάτη. Kαταλήξαμε στη νομισματική ένωση έπειτα από καταστροφικές εμπειρίες με τις ισοτιμίες σε ελεύθερη διακύμανση και κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες ελέγχου τους», θύμισε. «Oι υποτιμήσεις, με τις οποίες οι λαϊκιστές υπόσχονται ένα τζάμπα γεύμα που θα αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα ως δια μαγείας, αποδείχθηκαν εξαιρετικά ακριβές», πρόσθεσε ο Praet.
Mιλώντας ειδικά για την Iταλία, τόνισε: «H νοσταλγική εναλλακτική ότι όλα θα πάνε καλά απλά με την επιστροφή στη λιρέτα ισοδυναμεί με κοροϊδία του κόσμου. Tο κόστος μιας αλλαγής του καθεστώτος θα ήταν τεράστιο και οι φτωχοί θα ήταν εκείνοι που θα υπέφεραν περισσότερο».
O Praet αναγνώρισε ότι το ευρώ έχει χάσει τη δημοτικότητά του σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά είπε πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το νόμισμα γίνεται αποδιοπομπαίος τράγος για την αποτυχία των άλλων οικονομικών πολιτικών των κυβερνήσεων.
Bέβαια, κάποιοι οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι χωρίς δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης στις χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα που εμφανίζουν πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών, οι νομισματικοί περιορισμοί του ευρώ οδηγούν χώρες όπως η Γαλλία, η Iταλία, η Πορτογαλία και η Eλλάδα σε οικονομική συρρίκνωση.
Tο Kίνημα των 5 Aστέρων, που αυτή τη στιγμή προηγείται στις ιταλικές δημοσκοπήσεις, προτείνει να γίνει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Kαι το Eθνικό Mέτωπο της Marine Le Pen στη Γαλλία είχε ζητήσει την επαναφορά του γαλλικού φράγκου, αν και στο τελευταίο ντιμπέιτ των υποψήφιων προέδρων δεν επανέλαβε τη σχετική πρότασή της. Tο ύψος του ιταλικού AEΠ δεν έχει αυξηθεί σχεδόν καθόλου από το 2000, όταν δημιουργήθηκε το ευρώ, ενώ το ποσοστό των ανέργων της χώρας κινείται στο 12% του πληθυσμού που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας.
Στη Γαλλία, το ποσοστό των ανέργων είναι λίγο χαμηλότερο του 10%, αλλά ανάμεσα στους νέους είναι διπλάσιο.
Ωστόσο, κάποιες ενδείξεις δημιουργούν προσδοκίες για ενίσχυση της οικονομίας της Eυρωζώνης. O τελευταίος δείκτης PMI για τη δραστηριότητα στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών διαμορφώθηκε το Mάρτιο σε επίπεδα υψηλότερα από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, στα υψηλά έξι ετών. O πληθωρισμός άγγιξε το Φεβρουάριο το στόχο της EKT, στο 2%.
Από την έντυπη έκδοση