H BlackBerry επιστρέφει, ως εταιρία που κατασκευάζει λογισμικό τηλεφώνων
Η BlackBerry έχασε τη μάχη της κινητής τηλεφωνίας πριν από χρόνια, αφού δεν μπόρεσε να ανταγωνιστεί την Apple και μια στρατιά από τεχνολογικές εταιρίες που κατασκευάζουν τηλέφωνα Android.
Σήμερα, η BlackBerry εστιάζει περισσότερο στο software παρά στο hardware. Και όπως όλα δείχνουν, αυτό ήταν το φιλί της ζωής για τη συγκεκριμένη εταιρία.
Η μετοχή της εκτινάχθηκε κατά 15% την περασμένη Παρασκευή, όταν η BlackBerry ανακοίνωσε πωλήσεις που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street. Επίσης, τα προσαρμοσμένα κέρδη της (εάν δηλαδή εξαιρέσει κανείς τα έξοδα της αναδιάρθρωσης) ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Βέβαια, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η BlackBerry δεν είναι πια παρά η σκιά του εαυτού της, αφού η μετοχή της έχει χάσει το 95% της αξίας της από το 2008. Και εάν συνυπολογιστούν τα έξοδα της αναδιάρθρωσης, η εταιρία εμφανίζει ζημιές 47 εκατ. δολαρίων κατά το τελευταίο τρίμηνο και 1,2 δισ. δολαρίων για το σύνολο του οικονομικού έτους.
Είναι γνωστό σε όλους ότι η μονάδα κινητών της BlackBerry έχει πρακτικά πεθάνει. Τώρα, η εταιρία γίνεται γνωστή εκ νέου, σαν μια επιχείρηση που κατασκευάζει λογισμικό για άλλους κατασκευαστές τηλεφώνων. Και η στροφή αυτή φαίνεται ότι πηγαίνει πολύ καλά.
Ο CEO John Chen εκτίμησε ότι η BlackBerry θα βγάλει κανονικά κέρδη αυτή την οικονομική χρήση. Όχι προσαρμοσμένα κέρδη που εξαιρούν αυτή ή την άλλη χρέωση, αλλά κανονικά κέρδη. Και οι επενδυτές είναι ευχαριστημένοι που η εταιρία δεν καίει πια κεφάλαια, αφού έως πρότινος, ανησυχούσαν ότι η BlackBerry θα ξέμενε από χρήματα. Αυτό το τρίμηνο, όμως, έληξε με 1,7 δισ. δολάρια στον ταμείο της, δηλαδή κατά 90 εκατ. δολάρια περισσότερα σε σχέση τα τέλη του Νοεμβρίου.
Και όλα αυτά, αφότου η εταιρία παραδέχθηκε πέρυσι το Σεπτέμβριο την ήττα της στα smartphones, όταν ανακοίνωσε ότι σταματά να φτιάχνει κινητά, δίνοντας το δικαίωμα της χρήσης του σήματος BlackBerry σε τρίτους. Ήταν ένα άδοξο τέλος για το τηλέφωνο που μετρούσε πολλούς φανατικούς θαυμαστές, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama και η Kim Kardashian.
Όπως αποδείχθηκε, η BlackBerry μπήκε αργά στο παιχνίδι των smartphones και επαναπαύτηκε στο παραδοσιακό πληκτρολόγιο για το οποίο ήταν γνωστή και στο δικό της λειτουργικό σύστημα. Η Apple, η Samsung και άλλες εταιρίες που χρησιμοποιούν το Android της Google κατάφεραν να συρρικνώσουν τα μερίδια αγοράς της.
Ακόμα και η Microsoft, η οποία δεν τα έχει πάει και πολύ καλά με το Windows Phone, αφότου ξόδεψε δισεκατομμύρια για να εξαγοράσει μονάδες της Nokia, έχει μεγαλύτερα μερίδια αγοράς από την BlackBerry. Σήμερα, το λογισμικό και οι υπηρεσίες ευθύνονται για το 60% των συνολικών πωλήσεων της BlackBerry. Η εταιρία έχει επίσης όλο και μεγαλύτερη παρουσία στις συνδεδεμένες συσκευές, ή αλλιώς στο επονομαζόμενο «internet of things».
Η Ford, για παράδειγμα, συνεργάζεται με την BlackBerry, καθώς χρησιμοποιεί το λογισμικό QNX σε κάποια από τα αυτοκίνητά της. Και η συνεργασία των δύο ενισχύεται, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία επεκτείνεται στα συνδεδεμένα οχήματα.
Έτσι, έστω και εάν η BlackBerry αναγκάστηκε να αποδεχθεί την ήττα της στον πόλεμο των smartphones, φαίνεται ότι έχει επιτέλους πιθανότητες επιβίωσης.
Από την έντυπη έκδοση