Μόνιμος πονοκέφαλος η Oculus για τον Mark Zuckerberg
Το 2014, όταν ήταν μόλις 21 χρόνων, ο Palmer Luckey πούλησε την εταιρία εικονικής πραγματικότητάς Oculus στην Facebook, αντί 2 δισ. δολαρίων. Έκτοτε, η εταιρία του έχει γίνει ένας μόνιμος πονοκέφαλος για το νέο της ιδιοκτήτη, τον Mark Zuckerberg. Σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, ο 24χρονος πια Luckey βλέπει την πόρτα της εξόδου του κολοσσού των social media.
Στο διάστημα που μεσολάβησε, η Oculus βρέθηκε συχνά να απασχολεί τους τίτλους των εφημερίδων. Αλλά ήταν πάντα για τους χειρότερους λόγους. Το Daily Beast αποκάλυψε ότι ο Luckey ήταν ο βασικός υποστηρικτής μιας συντηρητικής ομάδας που ασχολούνταν με το να φτιάχνει και να μοιράζει στα social media σατιρικά σχόλια (memes) κατά της Hillary Clinton.
Είχε προηγηθεί η εμφάνιση του Luckey στο πρωτοσέλιδο του περιοδικού Time, χωρίς παπούτσια και με τη συσκευή Oculus στα μάτια του, που προκάλεσε πολλά περιπαικτικά σχόλια. Και σαν να μην έφταναν αυτά, η Oculus κατηγορήθηκε ότι έκλεψε την τεχνολογία πάνω στην οποία έχει στηριχθεί το προϊόν της, με αποτέλεσμα η Facebook να πληρώσει 500 εκατ. δολάρια σε αποζημίωση και νομικά έξοδα. Και όλα αυτά, για μια εταιρία που έχει πωλήσεις κατώτερες των προσδοκιών.
Σήμερα, η ερώτηση που βρίσκεται στο μυαλό πολλών είναι το εάν ο Luckey αποφάσισε να αποχωρήσει ή απολύθηκε. Πάντως, εκπρόσωποι του Facebook που ερωτήθηκαν σχετικά από τα ξένα media δεν θέλησαν να λύσουν το μυστήριο. Αλλά η αποχώρηση του Luckey είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι το στοίχημα που έβαλε ο Zuckerberg ποντάροντας στην εικονική πραγματικότητα δεν του έχει βγει ακόμα.
Με την εξαγορά της Oculus, πριν από τρία χρόνια, η Facebook αντιμετωπίστηκε από τα media ως ηγέτιδα δύναμη στο virtual reality, το οποίο πολλοί γνώστες της τεχνολογίας αντιμετώπιζαν σαν τη νέα μεγάλη τάση. Όμως, οι πωλήσεις των συσκευών VR έχουν υπάρξει κατώτερες των προσδοκιών του Zuckerberg έκτοτε. Μάλιστα, ο ιδρυτής του Facebook βρέθηκε στην άβολη θέση να αναγκαστεί να το παραδεχθεί δημοσίως, όταν κατά τη διάρκεια συνεδρίου το Φεβρουάριο, τον ρώτησαν για τις προσπάθειες της εταιρίας στην εικονική πραγματικότητα.
«Βρισκόμαστε λίγο πιο πίσω από εκεί που θέλουν να είμαστε», είπε τότε. Και πρόσθεσε ότι οι καθυστερήσεις στις παραγγελίες της συσκευής Oculus Rift VR ήταν μια «απογοήτευση», παραδεχόμενος ότι η εταιρία του δεν θα βγάλει κέρδη από το VR για αρκετό καιρό.
Η Facebook δεν έχει αποκαλύψει ακόμα πόσες από τις ακριβές συσκευές Oculus Rift έχει πουλήσει, αλλά οι ανταγωνιστές της, όπως η HTC και η Sony, έχουν προχωρήσει στην αγορά αυτή, ασκώντας πιέσεις στην Oculus. Η Samsung πρόσφατα επιβεβαίωσε ότι έχει πουλήσει 5 εκατ. συσκευές Gear VR μέχρι σήμερα, ενώ έρευνα της SuperData Research έδειξε ότι ο συνολικός τζίρος της εικονικής πραγματικότητας ήταν 1,8 δισ. δολάρια για το 2016, όταν πουλήθηκαν 6,3 εκατ. συσκευές.
Όσο για την αποχώρηση του Luckey από τη Facebook, αυτή δεν αναμένεται να επηρεάσει τα σχέδια της εταιρίας με οποιονδήποτε τρόπο.
Έτσι και αλλιώς, ο Zuckerberg αποφάσισε τον Ιανουάριο να αναθέσει όλο το κομμάτι της εικονικής πραγματικότητας σε έναν πιο έμπειρο μάνατζερ, ενώ η νέα διοικητική ομάδα της Oculus, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν περιείχε το όνομα του ιδρυτή της.
Από την έντυπη έκδοση