Περιπλέκεται το σκάνδαλο της χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor, αφότου το BBC αποκάλυψε την εμπλοκή της Τράπεζας της Αγγλίας στην υπόθεση που έχει συγκλονίσει τον κόσμο του finance.
Μαγνητοσκοπημένες συνομιλίες του 2008 αποδεικνύουν ότι η κεντρική τράπεζα πίεσε τις εμπορικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης να κρατήσουν –τεχνητά- το Libor σε χαμηλά επίπεδα.
Ως γνωστόν, το Libor είναι το επιτόκιο στο οποίο δανείζουν η μία τράπεζα την άλλη, αλλά χρησιμοποιείται για τον καθορισμό των επιτοκίων σε χιλιάδες δάνεια καταναλωτών.
Έως πρότινος, στελέχη από τις μεγαλύτερες τράπεζες καλούνταν να εκτιμήσουν το επιτόκιο που πιστεύουν ότι θα πλήρωναν εάν η τράπεζά τους χρειαζόταν να δανειστεί χρήματα. Ο μέσος όρος των εκτιμήσεων αυτών διαμόρφωνε το Libor της ημέρας.
Αφότου οι τράπεζες κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμα άνω των 6 δισ. στερλινών για τη χειραγώγηση του Libor, τώρα προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Τράπεζα της Αγγλίας πίεσε τις τράπεζες να κρατήσουν το διατραπεζικό επιτόκιο χαμηλά.
«Το τελικό συμπέρασμα είναι –και δεν θα σου αρέσει καθόλου- ότι δεχθήκαμε πολύ σοβαρές πιέσεις από τη βρετανική κυβέρνηση και την Τράπεζα της Αγγλίας για να ρίξουμε το Libor χαμηλότερα», αναφέρεται στη συνομιλία δύο τραπεζικών στελεχών.
Όταν ο ένας εκ των δύο αρνείται να το κάνει, λέγοντας πως αυτό αποτελεί παραβίαση των κανόνων, ο προϊστάμενός του απαντά: «Το ζήτημα είναι ότι η Τράπεζα της Αγγλίας και πολλοί άλλοι εμπλέκονται στην υπόθεση».
Από την έντυπη έκδοση