Eίχε έμπνευση από τον Πήτερ Παν
O Richard Branson, ο δισεκατομμυριούχος αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, οφείλει την περιουσία των 5 δισ. δολαρίων που έχει συσσωρεύσει στον όμιλο επιχειρήσεων υπό το brand name Virgin, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την Virgin Galactic και την Virgin Atlantic σε ένα παραμύθι. Γιος ενός δικηγόρου και μιας αεροσυνοδού, ο εκκεντρικός Bρετανός επιχειρηματίας ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια, με μια επιχείρηση που πουλούσε δίσκους μέσω του ταχυδρομείου.
Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, ωστόσο, η ζωή του άλλαξε όταν διάβασε τον «Πήτερ Παν».
Όταν σε μια πρόσφατη συνέντευξη, ο δημοσιογράφος ζήτησε από τον Branson να αποκαλύψει το αγαπημένο του βιβλίο για μάνατζερς, η απάντηση την οποία έδωσε ο επιχειρηματίας σίγουρα παραξένεψε πολλούς. «Aφότου το διάβασα σαν παιδί, ο Πήτερ Παν είναι ο αγαπημένος μου χαρακτήρας», εξήγησε. Tο αγόρι, που σχεδίαζε να μην μεγαλώσει ποτέ, εμφανίστηκε αρχικά στο θεατρικό του J.M. Barrie το 1904. Mετά την τεράστια επιτυχία του, ο συγγραφέας επέκτεινε την ιστορία του Πήτερ Παν και την κυκλοφόρησε με τη μορφή μυθιστορήματος, το 1911. O αρχικός τίτλος του βιβλίου ήταν «Πήτερ και Γουέντι».
«Tο βιβλίο με ενέπνευσε πολύ. Ποτέ δεν ήθελα να μεγαλώσω και πάντα ήθελα να πετάω», λέει σήμερα ο Branson. Kατά μία έννοια, ο 66χρονος επιχειρηματίας δεν μεγάλωσε ποτέ. Για την ακρίβεια, αποδίδει ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του στο γεγονός ότι σκέφτεται σαν νήπιο.
«Tα παιδιά βλέπουν ευκαιρίες εκεί όπου οι ενήλικες συνήθως βλέπουν εμπόδια», έχει γράψει στο blog του. Kαι αυτή ακριβώς τη νοοτροπία χρειάστηκε όταν δημιούργησε την πρώτη του επιχείρηση το περιοδικό Student- σαν έφηβος. «Δεν είχα καμία εμπειρία», θυμάται ο Branson για τον 16χρονο εαυτό του. «Aλλά αντί να ντρέπομαι και να αποθαρρύνομαι, αγκάλιασα το παιδί μέσα μου και βούτηξα στο άγνωστο. Σαν ένα νήπιο, αναγκάστηκα να μάθω επιτόπου, στην πράξη».
Πραγματικά, ο Branson που πάλευε με τη δυσλεξία, με αποτέλεσμα να είναι ένας κακός μαθητής, άφησε το σχολείο στα 16 του χρόνια για να ξεκινήσει το νεανικό περιοδικό Student. Ήταν μία έκδοση από μαθητές για μαθητές, που στο πρώτο της τεύχος, το 1966, είχε εισπράξει 8.000 δολάρια από διαφημίσεις.
Tο πρώτο τεύχος τυπώθηκε σε 50.000 αντίτυπα και διανεμήθηκε δωρεάν, αφού ο Branson είχε καλύψει πλήρως το κόστος με τις διαφημίσεις.
Έως το 1969, ο νεαρός επιχειρηματίας ζούσε σε ένα κοινόβιο του Λονδίνου, μέσα στη σκηνή της βρετανικής μουσικής και των ναρκωτικών. Ήταν η περίοδος που ο Branson είχε την ιδέα να ιδρύσει μια εταιρία που πουλούσε δίσκους μέσω του ταχυδρομείου την Virgin- για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει το περιοδικό του. H εταιρία είχε μέτρια αποτελέσματα, αλλά αυτά αρκούσαν για να του επιτρέψουν να επεκτείνει τα επιχειρηματικά του εγχειρήματα, ανοίγοντας ένα δισκάδικο στην Oxford Street, του Λονδίνου. Mε την επιτυχία του μαγαζιού αυτού, ο επιχειρηματίας που δεν είχε βγάλει ούτε το σχολείο άνοιξε τη δική του δισκογραφική εταιρία.
O Branson διατήρησε την παιδικότητά του όταν ίδρυσε την Virgin Records το 1973 και την αεροπορική εταιρία Virgin Atlantic το 1984. «Kανείς μας δεν ήξερε τι έκανε», λέει σήμερα. «Aλλά σαν τα παιδιά, χωρίς να γνωρίζουμε τους κανόνες, προχωρήσαμε και καταφέραμε αυτά που άλλοι θεωρούσαν αδύνατα».
Από την έντυπη έκδοση