Αγριεύουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit με τους Ευρωπαίους να τηρούν σκληρή στάση
Μετά από τα πανηγύρια, τα χαμόγελα πάγωσαν στα πρόσωπα των Βρετανών που περίμεναν τη μέρα της «απελευθέρωσης» από αυτό που αποκαλούσαν «ευρωπαϊκά δεσμά». Όσο πλησιάζει η ώρα του Brexit, η Theresa May βλέπει μάλλον αμήχανη τη στάση της Ευρώπης να σκληραίνει και το Λονδίνο να χάνει τη δύναμή του.
Με τις διαπραγματεύσεις να μην πηγαίνουν ακριβώς όπως περίμεναν οι οπαδοί του Brexit, οι διεθνείς τραπεζικοί κολοσσοί ετοιμάζονται να κάνουν πράξη την απειλή τους για μεταφορά των επιχειρήσεών τους που έδρευαν στο Λονδίνο, σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, είτε σε νέες εγκαταστάσεις, είτε σε υπάρχουσες που θα επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από την πλευρά της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier, έκοβε τη φόρα της Theresa May, ψαλιδίζοντας την αισιοδοξία της για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία. Ο Barnier, είπε ότι πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί μια «στέρεη βάση», με την επίλυση ζητημάτων όπως οι οικονομικές υποχρεώσεις του Η.Β., τα δικαιώματα των Ευρωπαίων στη Βρετανία και το συνοριακό με την Ιρλανδία, ώστε να προχωρήσουμε στις περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
Η σκληρή γλώσσα του Barnier δείχνει ότι η May είναι απέναντι σε άγρια διαπραγμάτευση («τοξική για τη Βρετανία» τη χαρακτηρίζουν πολλοί) και τα λόγια του Ευρωπαίου λύνουν όποιες απορίες για το μέλλον των συζητήσεων: «Κάποιοι είχαν δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι το Brexit δεν θα είχε υλική επίπτωση στις ζωές μας, ή ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρώνονταν γρήγορα και χωρίς κόπο. Δεν είναι αλήθεια αυτό», είπε ο Barnier σε δημοσιογράφους, εξηγώντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι περίπλοκες, δύσκολες και αργές.
Τώρα, η Βρετανία, η οποία πιέζεται από τον χρόνο για να πετύχει ένα εμπορικό deal, πρέπει να αποφασίσει εάν θα υποχωρήσει στις πιέσεις του Barnier για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων (ο ίδιος δημοσίευσε μια μακροσκελέστατη λίστα με τις ευρω-απαιτήσεις) και την απαίτησή του τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να έχουν ενεργό ρόλο στη μετά το Brexit εποχή της Αγγλίας.
Όμως, τα δύσκολα δεν τελειώνουν εδώ. Ένα καλό ερώτημα είναι το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως μέρος του exit deal. Δημοσίευμα των Financial Times προέβλεπε ότι η ΕΕ θα απαιτήσει από το ΗΒ ποσό που θα φτάνει τα 75 δισεκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Το ποσό που έγινε γνωστό μέσα στην εβδομάδα όμως, είναι αρκετά μεγαλύτερο, καθώς ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια. Η αποστροφή του Barnier ότι πρώτα η Αγγλία θα πρέπει να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, ίσως δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι θα απαιτήσουν να πληρωθεί εκ των προτέρων το «φιξ» ποσό, πριν προχωρήσουν στη συζήτηση της συμφωνίας που «καίει» την Αγγλία, αυτή των εμπορικών συναλλαγών με την ΕΕ.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ