Αν μιλάμε για φιλόδοξα σχέδια, τότε σίγουρα θα πρέπει να κοιτάξουμε προς το Καζακστάν. Η χώρα, θεωρεί ότι μπορεί να γίνει ο… OPEC των πυρηνικών καυσίμων, με τη διαφορά ότι θα είναι μόνη της σε αυτό τον «οργανισμό». Αν το δει κανείς βέβαια, με βάση τους αριθμούς, το φιλόδοξο σχέδιο δεν είναι και τόσο τρελό. Το Καζακστάν, εξορύσσει περίπου το 40 τοις εκατό του ουρανίου που χρησιμοποιείται στον πλανήτη, ενώ παράλληλα, ο OPEC, αντλεί το 40 τοις εκατό του πετρελαίου παγκοσμίως. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο OPEC αποτελείται από 13 χώρες- μέλη… Το Καζακστάν θεωρεί ότι ο OPEC αποτελεί «παράδειγμα» για τον τρόπο που χρησιμοποιείται το «μέγεθός» του ώστε να εξασφαλίσει υψηλότερη τιμολόγηση, όπως ανακοίνωσε το wealth fund Samruk-Kazyna, που κατέχει το 100% του κρατικού παραγωγού ουρανίου Kazatomprom.
Ο Berik Beisengaliyev, μέλος του διευθυντικού συμβουλίου του fund αυτού, λέει ότι η Kazatomprom, έχοντας ήδη το πλεονέκτημα του να είναι ο χαμηλότερου κόστους παραγωγός του πλανήτη, κατάφερε πέρυσι να είναι κερδοφόρος, ακόμα και αφότου οι τιμές κατέρρευσαν. Η Kazatomprom σχεδιάζει νέες επενδύσεις και τη δημιουργία εμπορικού βραχίονα, ώστε να καταφέρει μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά. «Η Kazatomprom θα συνεχίσει να είναι ενεργά εμπλεκόμενη στο εμπόριο ουρανίου», είπε ο Beisengaliyev και συνέχισε: «Ναι, είναι πιθανό να αποκτήσουμε μεγαλύτερη επιρροή σε ό,τι αφορά τις τιμές, αλλά αυτό δεν είναι υπόθεση μίας μόνο ημέρας. Είναι μια μακρόχρονη διαδικασία».
Το Καζακστάν, ο μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου του κόσμου, ήδη έδειξε τη δύναμή του στις αρχές του έτους, όταν ανέβασε ξαφνικά τις τιμές κατά 10 τοις εκατό, όταν ανακοίνωσε τα σχεδία του να μειώσει την παραγωγή του στο 2017, λόγω μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης πέρυσι. Κάτι παρεμφερές έκανε και ο OPEC, μαζί με 11 άλλους συνεργάτες του, όταν αποφάσισε να εξαλείψει την υπερπροσφορά που προκαλούσε πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου, κλείνοντας μια συμφωνία για ελεγχόμενη παραγωγή στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η οποία βοήθησε σε μερική σταθεροποίηση των τιμών.
Βέβαια, για τους παραγωγούς ουρανίου, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Μόνο το 2016, η ζήτηση έπεσε κατά 41%, με την αγορά ουρανίου να υποφέρει μετά από τον σεισμό και το τσουνάμι που χτύπησαν το εργοστάσιο της Φουκουσίμα το 2011, κάνοντας πολλές χώρες να ξανασκεφτούν τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας…
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ