Η πλουσιότερη επιχειρηματίας της Σ. Αραβίας ψάχνει περισσότερες θέσεις εργασίας για γυναίκες
H Lubna Al Olayan η δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και CEO της Olayan Financing Co. που ίδρυσε ο πατέρας της, σπανίως δίνει συνεντεύξεις και σπανιότερα κάνει δημόσιες τοποθετήσεις, ιδιαίτερα αν αφορούν την πατρίδα της, τη Σαουδική Αραβία. Η τοποθέτησή της λοιπόν, ενώπιον αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας, κατά τη διάρκεια CEO forum με την αφορμή της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump στο Ριάντ, έχει βαρύνουσα σημασία.
Στη συντηρητική χώρα που ψάχνει τρόπους να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα ανεξάρτητα από τις πετρελαϊκές δραστηριότητες, η κυβέρνηση έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή το φιλόδοξο σχέδιο “Vision 2030” που φιλοδοξεί να «δυτικοποιήσει» το επιχειρείν της Σαουδικής Αραβίας. Ενώπιον του υπουργού Ενέργειας, Khalid Al Falih και του επικεφαλής του sovereign wealth fund της χώρας, Yasir Alrumayyan, η Al Olayan είπε ότι οι επιχειρήσεις «υπέφεραν» από το μεγέθος των αλλαγών που επιβλήθηκαν στην πρώτη χρονιά του “Vision 2030”.
«Από τη σκοπιά του ιδιωτικού τομέα, νομίζω ότι είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό το Vision 2030 και τις προσπάθειες αλλαγής», είπε η Al Olayan και συνέχισε: «Νομίζω όμως ότι η εκτέλεση της πρώτης χρονιάς, η εκτέλεση αυτού του πλάνου ήταν λιγάκι, κατά κάποιο τρόπο, για εμάς του ιδιωτικού τομέα «πολλή» για να την απορροφήσουμε».
Η δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, πρώην αναλύτρια στη JP Morgan έθεσε και το ζήτημα που ο επικεφαλής του Vision 2030, πρίγκιπας Mohammed bin Salman της Σαουδικής Αραβίας, θεωρεί «σημαντικότατο» για να το κρίνει επιτυχές: Την αύξηση της γυναικείας απασχόλησης. Αυτό, σε μία χώρα όπου η οδήγηση απαγορεύεται για τις γυναίκες, ενώ για να εργαστεί μια γυναίκα, πρέπει να έχει την έγκριση κάποιου άντρα – «προστάτη» της.
Ως μόνη γυναίκα στο πάνελ, η κυρία Al Olayan, μόνιμη θαμώνας του Forum του Davos, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί σε αυτό το ζήτημα. Υπερηφανεύθηκε ότι η οικογενειακή της επιχείρηση, το Olayan Group, απασχολεί περισσότερες από 540 γυναίκες. «Η παρουσία τους», είπε, «αποτέλεσε πρόκληση για τους νέους άνδρες, οι οποίοι νόμιζαν ότι το έδαφος ήταν όλο δικό τους».
Στη Σαουδική Αραβία που αλλάζει, όλο και περισσότερες γυναίκες αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης σε οικονομικές επιχειρήσεις. Η Sarah Al Suhaimi έγινε, τον Φεβρουάριο, η πρώτη γυναίκα που τέθηκε επικεφαλής του Tadawul, του Σαουδαραβικού Χρηματιστηρίου. Λίγο αργότερα, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες του βασιλείου, η Samba Financial Group, τοποθέτησε στη θέση του CEO, τη Rania Mahmoud Nashar.
Αλλά αυτές, δεν είναι οι μόνες αλλαγές στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Η Al Olayan είπε ότι τα πλάνα του βασιλείου να αναπτύξει μια βιομηχανία του θεάματος, είναι σημαντικά, καθώς «το κάνει πραγματικά ευκολότερο να προσελκυστούν καλά ταλέντα και να έχουμε καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στη χώρα».
Εκτός αυτών, η δραστηριότητα του μη πετρελαϊκού τομέα βρίσκεται σε στασιμότητα από πέρυσι, αφότου οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έθεσαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο λιτότητας ώστε να διορθώσουν τη δημόσια οικονομία η οποία χτυπήθηκε από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Με τις πληρωμές στα συμβόλαια να καθυστερούν, τώρα οι αξιωματούχοι του βασιλείου βρίσκονται σε συζητήσεις με εταιρίες καθώς προσπαθούν να θέσουν σε εφαρμογή ένα τετραετές πρόγραμμα που θα επανορθώσει την ανάπτυξη.
Από την Έντυπη Έκδοση