Αυτό ήταν κάτι που μάλλον κανείς δεν περίμενε.
Στη Βενεζουέλα που φλέγεται, σε μια εκατόμβη νεκρών από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, σε μια οικονομία που συρρικνώθηκε κατά 27% από το 2013 και ο πληθωρισμός εξερράγη στο 720% το 2017, οι επενδυτές φεύγουν πανικόβλητοι. Όχι όλοι.
Η κίνηση της Goldman Sachs να αγοράσει ομόλογα της χώρας, αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκαλεί ερωτηματικά και -νέα- εσωτερική κρίση στη χώρα.
Από τη μία, φαίνεται πως η επενδυτική τράπεζα έχει κάνει μια στρατηγική επιλογή, να αυξήσει την έκθεσή της σε αξιόγραφα και περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Φυσικά, προσβλέπει σε κέρδος και, καθώς φαίνεται, εκτίμησε ότι βρήκε μια «ευκαιρία», αγοράζοντας με έκπτωση 31% ομόλογα της Βενεζουέλας, η απόδοση των οποίων έχει ανέβει στο 30%.
Προς το παρόν, η Goldman Sachs πλήρωσε περίπου 865 εκατ. δολάρια για να αγοράσει τα συγκεκριμένα ομόλογα που η κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Βενεζουέλας Petroleos de Venezuela το 2014 και τα οποία λήγουν το 2022, πέτυχε δηλαδή τιμή 31 σεντς ανά δολάριο.
Το πρόβλημα είναι, ότι αν καταφανέστατα η επενδυτική τράπεζα φαίνεται ότι προσδοκά πολιτικές εξελίξεις στη χώρα με αλλαγή κυβέρνησης, πολιτική σταθερότητα και διπλασιασμό της αξίας του χρέους της Βενεζουέλας, δεν το βλέπουν όλοι το ίδιο. Για παράδειγμα, η αντιπολίτευση της χώρας κατηγορεί τη Goldman Sachs ότι με αυτό τον τρόπο, βοηθά την παραπαίουσα κυβέρνηση του Νικόλας Μαδούρο να αποφύγει τη χρεοκοπία. Και γι’ αυτό το λόγο, προσπαθεί να αποτρέψει οποιαδήποτε συναλλαγή μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Δύσης με τη Βενεζουέλα, που νοιώθει τις απαιτήσεις ύψους 4,6 δισ. δολαρίων για την εξυπηρέτηση του χρέους της να σφίγγουν σαν θηλιά στο λαιμό.
Από την έντυπη έκδοση