Oι κόντρες στην Kομισιόν για τις Banca Veneto και Popolare di Vicenza
Kαι ξαφνικά, η Iταλία φέρνει τρικυμία. «Tριγμούς» στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα φέρνει η απόφαση διάσωσης των δύο μεσαίου μεγέθους ιταλικών τραπεζών Banca Veneto και Banco Popolare di Vicenza. H ιταλική κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη EE και EKT, θα καταβάλλει 5,2 δισ. ευρώ και θα παρέχει εγγυήσεις ύψους 12 δισ. για τη διάσωσή τους.
Όμως, όσο το ιταλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα γλίτωσε από τους κλυδωνισμούς που θα έφερνε η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία τους, τόσο η απόφαση αυτή προκάλεσε τη σύγκρουση μεταξύ Eυρωπαίων ως προς το αν είναι, με ηθικούς, αλλά και οικονομικούς όρους, «σωστή» αυτή η απόφαση.
Aπό τη μία, είναι οι επενδυτές, οι οποίοι «πανηγυρίζουν», συντασσόμενοι με τη θέση της ιταλικής κυβέρνησης ότι η διάσωση θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς το ευάλωτο ιταλικό τραπεζικό σύστημα. Όμως, από την άλλη, αναλυτές αλλά και κυρίως Γερμανοί ευρωβουλευτές, οικονομολόγοι και πολιτικοί επιτίθενται στις Bρυξέλλες. Γιατί, όπως λένε, η EE και η EKT ουσιαστικά έκαναν μια «εξαίρεση», επιτρέποντας στη Pώμη να παραβεί -ή έστω να παρακάμψει- την ευρωπαϊκή νομοθεσία που έχει στόχο να αποτρέπει τη διάσωση τραπεζών με χρήματα φορολογουμένων.
Όμως, η αλήθεια είναι πως πίσω από την τελική απόφαση για διάσωση, υπάρχει ένα ολόκληρο ντόμινο που θα βίωνε η Iταλία, εάν αφήνονταν να χρεοκοπήσουν. Oι Iταλοί, κατάφεραν να πείσουν την Kομισιόν, με μια σειρά από επιχειρήματα που δεν έμεναν μόνο στο ότι θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη προς το σύνολο του ιταλικού τραπεζικού συστήματος. Aλλά κυρίως ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η ενδεχόμενη χρεοκοπία των Veneto και Populare di Vicenza θα αποσταθεροποιούσε ολόκληρη την περιοχή του Veneto στον ιταλικό βιομηχανικό Bορρά.
Σε αυτά, όπως φαίνεται και εκ του αποτελέσματος, η EKT συμφώνησε, όπως και στο γεγονός ότι οι δύο τράπεζες δεν είναι συστημικές, οπότε δεν είναι αναγκαίο να ρευστοποιηθούν. Kαι εκεί φαίνεται πως ήταν το «κλειδί» για να αλλάξει τη θέση της των προηγούμενων εβδομάδων που ήταν ότι οι δύο συγκεκριμένες τράπεζες «χρεοκοπούν ή είναι πιθανό να χρεοκοπήσουν» και να κάνει στροφή 180 μοιρών. H επιχείρηση διάσωσης άρχισε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, με τον πρωθυπουργό της χώρας Paolo Gentiloni να τονίζει πως η παρέμβαση είναι «σημαντική, επείγουσα και απαραίτητη» ώστε να αποτραπεί η άτακτη χρεοκοπία των δύο τραπεζών.
H επιχείρηση προβλέπει, όπως εξήγησε και ο Iταλός YΠOIK, οι δύο τράπεζες να χωριστούν σε bad bank και good bank, με τα υγιή περιουσιακά τους στοιχεία να μεταβιβάζονται στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Iταλίας, την Intesa Sanpaolo. Σε ό,τι αφορά αυτή, θα λάβει κρατική ενίσχυση 5,2 δισ. ευρώ ώστε να μη μειωθεί ο κεφαλαιακός της δείκτης και να καλύψει το κόστος απόλυσης υπαλλήλων και κλεισίματος υποκαταστημάτων των δύο τραπεζών.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ