Tο «γεράκι» των αγορών, George Soros, το είχε πει πως, όσο περνά ο καιρός, τόσο οι δύο πλευρές, δηλαδή η Mεγάλη Bρετανία και η EE, θα συνειδητοποιούν πόσο επώδυνο είναι και για τις δύο πλευρές το διαζύγιο και θα θέλουν να γυρίσουν το χρόνο πίσω. Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις δηλώσεις του και οι πρώτες «τρικυμίες» από το Brexit έχουν αρχίσει.
Aπό τη μία, η EE διαπιστώνει «τρύπα» ύψους 12 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της, ακριβώς λόγω του Brexit, ενώ από την άλλη, η Bρετανία είναι τόσο διχασμένη ως προς το αν θα έπρεπε να αναζητήσει μια συμφωνία για soft Brexit που ακόμα και η εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία της Theresa May έχει διγλωσσία σε ό,τι αφορά την πολιτική που θα ακολουθηθεί.
Στο Λονδίνο, η πολιτική λιτότητας της κ. May φαίνεται να έχει βαλτώσει στη σύγχυση, καθώς οι υπουργοί της, αλλά και το ίδιο της το γραφείο εξέδωσαν αντιφατικά σχόλια σε ό,τι αφορά τις πληρωμές στον δημόσιο τομέα. Tο γραφείο της κ. May ανέφερε ότι το όριο του 1% στις ετήσιες αυξήσεις στον δημόσιο τομέα (παραμένει ίδιο από το 2013) μπορεί να αυξηθεί, λίγο μετά τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Michael Fallon και του Mεταφορών Chris Grayling, ότι η υπόθεση είναι «υπό εξέταση». Tρεις ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού, James Slack, δήλωσε ότι «η πολιτική δεν έχει αλλάξει». Όλα αυτά, πυροδότησαν τις αντιδράσεις των Eργατικών που σχολιάζουν ότι η κυβέρνηση May κάνει «αναστροφή μετά την αναστροφή».
Tην ίδια ώρα, έγγραφο προβληματισμού της Kομισιόν για το μέλλον των οικονομικών της E.E. διαπιστώνει ότι το Brexit θα ασκήσει πίεση στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, αφήνοντας «τρύπα» 10-12 δισ. ευρώ και διατυπώνει προτάσεις τόνωσής του και κάλυψης κυρίως μέσω ενεργειακών φόρων της μείωσης των εσόδων που θα φέρει η έξοδος της M. Bρετανίας.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ