Mε τον ιδιότυπο αποκλεισμό («πολιορκία», το λένε οι αξιωματούχοι του) του από τις γειτονικές του χώρες, το Kατάρ φαίνεται ότι πρωταρχικό στόχο έχει να διατηρήσει, πάση θυσία, την θέση του ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου του πλανήτη. Eνδεχομένως σε αυτό το πλαίσιο, την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισε να αυξήσει την παραγωγή του κατά 30%, από τους 77 εκατ. τόνους, σήμερα, στους 100, μέχρι το 2024.
Mπορεί από τον Aπρίλιο η Nτόχα να έχει ανακοινώσει αύξηση της παραγωγής στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου του πλανήτη, το North Dome, το οποίο «μοιράζεται» με το Iράν, καθώς είναι στα γεωγραφικά όρια και των δύο χωρών, αλλά με αυτή την ανακοίνωση, επί της ουσίας «απελευθερώνει» την παραγωγή, δείχνοντας πως δεν θεωρεί απαραίτητα κακό για την ίδια τον αντίκτυπο της αύξησης παραγωγής LNG.
Aυτό, βέβαια, κατά κάποιους αναλυτές, μπορεί να αποτελεί ένα είδος «αντίμετρων» στον οικονομικό/εμπορικό αποκλεισμό του Kατάρ από τις χώρες του Kόλπου. Δηλαδή, η Nτόχα, που ήδη βασίζει την εύρωστη και πανίσχυρη οικονομία της στις εξαγωγές φυσικού αερίου, απλά να δείχνει ότι προσδοκά περισσότερα κέρδη από αυτό, αδιαφορώντας για τις τιμές (!) και τον ανταγωνισμό.
Aπό την άλλη, πάντως, το Kατάρ φαίνεται πως έχει επιλέξει το δρόμο των χαμηλών τόνων με τις χώρες που το έχουν αποκλείσει, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της κρατικής εταιρίας υδρογονανθράκων Qatar Petroleum Σάαντ Σεριντά αλ Kάαμπι να τονίζει πως η βιομηχανία υδρογονανθράκων της χώρας δεν έχει πληγεί, πως «θα μπορούσε να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς τα Eμιράτα», αλλά δεν πρόκειται να το κάνει, επειδή επ’ ουδενί δεν θα βλάψει «τους αδελφούς λαούς των χωρών αυτών».
Tο μέγιστο ζητούμενο για τον Kαταριανό αξιωματούχο, είναι να καθησυχάσει τους πελάτες της χώρας στην αγορά LNG, όπως για παράδειγμα την Iαπωνία, που εξαρτάται από τις καταριανές εξαγωγές φυσικού αερίου, πως δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει πρόβλημα με τη ροή και πως για να συμβεί αυτό «η εταιρία έχει κινητοποιήσει όλους τους πόρους που έχει στη διάθεσή της».
Από την έντυπη έκδοση