Θα περίμενε κανείς κοινωνική ένταση, αλλά αυτή άρχισε από το στράτευμα. Με τον αρχηγό των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Pierre de Villiers να παραιτείται, μετά από τη διαφωνία του με τον Emmanuel Macron για περικοπές στο budget της άμυνας της χώρας, ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται μπροστά σε ένα κομβικό σημείο, απόδειξης των ηγετικών του ικανοτήτων.
Κι αυτό γιατί θα πρέπει να προχωρήσει εφαρμόζοντας ένα σκληρό πρόγραμμα. Αιτήθηκε, ενώπιον της Γερουσίας, στο πλαίσιο της εθνικής διάσκεψης των γαλλικών περιφερειών, ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις τοπικές περιφέρειες της Γαλλίας έως το τέλος της πενταετούς θητείας του. Σύμφωνα με τα όσα είπε, αντί για τις περικοπές 10 δις ως το 2022 που είχε εξαγγείλει, θα… κόψει άλλα 3 δις, τα οποία αντανακλούν «το μερίδιο των τοπικών κυβερνήσεων στις κρατικές δαπάνες».
Εφαρμόζοντας μέρος των προτάσεων του ΔΝΤ, ο Γάλλος πρόεδρος αναγνωρίζει ότι «στη Γαλλία οι κρατικές δαπάνες είναι μεγάλες, γι’ αυτόν τον λόγο οι φόροι είναι πολύ υψηλοί» και ζητά ενοποίηση του μεγάλου αριθμού των μικρών τοπικών κοινοτήτων.
Με στόχο περιορισμό του ελλείμματος στο 3% και κάτω από αυτό, ως και το 2,8% (φέτος θα ανέλθει στο 3,2% του ΑΕΠ σύμφωνα με το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο), ο Macron δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε νέα οριζόντια μείωση των χορηγήσεων που λαμβάνουν οι τοπικές περιφέρειες, αλλά περικοπή του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση του συστήματος της φορολογίας σε επίπεδο περιφέρειας.
Το ερώτημα βέβαια, είναι αν οι 18 περιφέρειες, τα 102 περιφερειακά τμήματα και οι εκατοντάδες τοπικές κοινότητες που έχουν δει τις δαπάνες τους να περιορίζονται κατά 11 δις ευρώ την τελευταία πενταετία, θα στηρίξουν το σχέδιο Macron, μειώνοντας ακόμα παραπάνω τις δαπάνες λειτουργίας τους για μια ακόμα πενταετία.
Από την έντυπη έκδοση