Οι εσωτερικές επενδύσεις από τις Η.Π.Α. οδηγούν σε πρωτοφανή αριθμό έργων
Οι εσωτερικές επενδύσεις στην Ευρώπη σημείωσαν ανάκαμψη κατά το 2010, φτάνοντας σε πρωτοφανή αριθμό έργων, σύμφωνα με την 9η ετήσια έρευνα της Ernst & Young European Attractiveness Survey. Η έκθεση αυτή συνδυάζει μια ανάλυση των διεθνών επενδύσεων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 800 στελέχη ανά τον κόσμο, σχετικά με τις απόψεις τους για το πώς και πού θα στραφούν οι διεθνείς επενδύσεις την επόμενη δεκαετία.
Σε όλη την Ευρώπη παρουσιάστηκε αύξηση των έργων κατά 14%, από 3.303 το 2009 στα 3.757 το 2010. Η έρευνα έδειξε βελτίωση στην πλειονότητα των 43 ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες έγινε καταγραφή των εσωτερικών επενδύσεων.
Ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν συνολικά στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα αυτών των επενδύσεων παρουσίασε επίσης αύξηση της τάξης του 10% και έφτασε τις 137.000, παρόλο που παραμένει μικρότερος από την ανώτατη τιμή που είχε καταγραφεί πριν από πέντε χρόνια.
Οι επενδύσεις που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο κυριότερος λόγος για την ανάκαμψη των FDI σε όλη την Ευρώπη, με τον αριθμό των έργων να αυξάνεται κατά 24% σε σχέση με το 2009. Οι Η.Π.Α. εξακολουθούν να είναι ο σημαντικότερος επενδυτής για την ευρωπαϊκή αγορά, με ποσοστό μεγαλύτερο από το 25% των έργων.
Ο Mark Otty, Area Managing Partner για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Αφρική, σχολιάζει: «Μετά από μια σημαντική πτώση των επενδύσεων κατά τη διάρκεια της χειρότερης περιόδου της παγκόσμιας ύφεσης, οι επενδυτές επανέρχονται δυναμικά στην Ευρώπη, με ισχυρότερη παρουσία τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρόκληση για την Ευρώπη είναι να διατηρήσει αυτή τη δυναμική σε ένα ολοένα ανταγωνιστικότερο διεθνές περιβάλλον».
Ανάλυση ανά χώρα και κλάδο
Παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ήταν και αυτή τη φορά οι ελκυστικότερες χώρες για τους επενδυτές με 728 και 562 έργα FDI, τα οποία αντιστοιχούν σε αύξηση 7% και 6%, τη μεγαλύτερη επιτυχία για το 2010 ανάμεσα στις ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες σημείωσε η Γερμανία, με τον αριθμό έργων να αυξάνεται κατά 34%, στα 560, το 2010, πλησιάζοντας έτσι τη Γαλλία που βρίσκεται στη δεύτερη θέση.
Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη το 2010, με τη Ρωσία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τις χώρες της Βαλτικής να καταγράφουν διψήφιο ποσοστό αύξησης όσον αφορά στον αριθμό των έργων, γεγονός που αντανακλά την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην περιοχή και την ολοένα μεγαλύτερη ελκυστικότητα που παρουσιάζει για τις επιχειρήσεις.
Η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ισπανία εμφάνισαν μείωση του αριθμού έργων, ενώ η Ισπανία έχασε από τη Ρωσία τη θέση της ως ο τέταρτος μεγαλύτερος αποδέκτης FDI στην Ευρώπη. Αντιθέτως, η Ιρλανδία σημείωσε αύξηση των έργων της τάξης του 36% το 2010, γεγονός που υπογραμμίζει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά της σε όρους φορολογικών συντελεστών και ενός εργατικού δυναμικού με εξαιρετικές δεξιότητες.
Κάποιοι κλάδοι που το 2009 αντιμετώπισαν πτώση των έργων FDI σημείωσαν σημαντική ανάκαμψη το 2010. Οι επενδύσεις στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας διπλασιάστηκαν το 2010 και απέφεραν το 25% των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν από έργα FDI στην Ευρώπη. Τα έργα FDI στους κλάδους εταιρικών υπηρεσιών και λογισμικού αυξήθηκαν επίσης κατά 15%, ενώ κατά 65% αυξήθηκαν και οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν.
Επιπλέον, η Ευρώπη προσέλκυσε 204 έργα ανανεώσιμης ενέργειας το 2010, μια αύξηση της τάξης του 29% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Δεν σημείωσαν, όμως, όλοι οι κλάδοι αύξηση: Τα τρόφιμα, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα ορυκτά και οι τηλεπικοινωνίες, που είχαν συγκριτικά καλή απόδοση το 2009, σημείωσαν μείωση του αριθμού έργων το 2010.
Παρόλο που ο αριθμός θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν το 2010 ήταν μεγαλύτερος σε σύγκριση με το 2009, εξακολουθεί να είναι περίπου 40% χαμηλότερος από την ανώτατη τιμή που σημείωσε το 2006, καθώς η φύση των επενδύσεων στην Ευρώπη μετατοπίστηκε σε σχετικούς όρους τα πέντε τελευταία χρόνια από τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα στις μικρότερες εταιρικές υπηρεσίες.
Ο Marc Lhermitte, συντάκτης της έκθεσης της Ernst & Young, σημειώνει: «Η ικανότητα της Ευρώπης να εξακολουθεί να προσελκύει επενδύσεις για ένα μεγάλο εύρος κλάδων, από την αυτοκινητοβιομηχανία έως τις εταιρικές υπηρεσίες, καθώς και να εστιάζει στα έργα καθαρής τεχνολογίας, τονίζει την ισχυρή έλξη που συνεχίζει να ασκεί σε ένα ευρύ φάσμα επενδυτών».
Από πού προέρχονται οι επενδύσεις;
Η ανάκαμψη των επενδύσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτέλεσε σημαντική συνιστώσα της βελτίωσης που παρουσίασε η συνολική εικόνα των εσωτερικών επενδύσεων στην Ευρώπη το 2010, με την ανακοίνωση του πρωτοφανούς αριθμού των 972 έργων. Άλλες χώρες που παρουσίασαν σημαντική βελτίωση σε όρους ενδο–ευρωπαϊκών επενδύσεων ήταν το Η.Β., η Ελβετία και η Ολλανδία. Εκτός Ευρώπης, τα επενδυτικά έργα που παρουσίασαν τη σημαντικότερη αύξηση ήταν αυτά από την Ινδία και τη Νότια Κορέα (έως και 32% και 148% αντιστοίχως).
Οι προοπτικές για το 2011
Ήδη διαφαίνεται μια βελτιωμένη προοπτική αναφορικά με τις επενδύσεις, καθώς η εμπιστοσύνη προς την Ευρώπη συνολικά ανακάμπτει. Η έρευνα των 800 στελεχών ανά τον κόσμο που απάντησαν σε ερωτήσεις για την παρούσα έρευνα την άνοιξη του 2011 επισημαίνει αύξηση της τάξης του 5% φέτος στον αριθμό των εταιρειών που σκοπεύουν να επενδύσουν στην Ευρώπη και πτώση της τάξης του 6% στον αριθμό των επενδυτών που δε σχεδιάζουν κάτι τέτοιο για την Ευρώπη.
Όπως σημειώνει ο Lhermitte: «Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων απάντησε ότι προτίθενται να επενδύσουν στην Ευρώπη αυτή τη χρονιά. Από αυτούς, οι μισοί σκοπεύουν να επεκτείνουν υφιστάμενες δραστηριότητες και το ένα τέταρτο σχεδιάζει εξαγορά ή κοινοπραξία. Για τα επόμενα δύο χρόνια, οι επενδυτές πιστεύουν ότι η τεχνολογία πληροφορικής και η καθαρή τεχνολογία θα αποτελέσουν τους ισχυρότερους παράγοντες της ανάπτυξης στην Ευρώπη».
Οι ερωτηθέντες επιβεβαίωσαν ότι η Κίνα παραμένει η πιο ελκυστική χώρα για επιχειρηματικές δραστηριότητες, ακολουθούμενη με μικρή διαφορά από τη Δυτική Ευρώπη. Για το διάστημα των επόμενων τριών ετών, οι επενδυτές συνεχίζουν να δείχνουν εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, με τη Δυτική Ευρώπη να μοιράζεται την πρώτη θέση της κατάταξης με την Κίνα. Μικρή αύξηση σε βαθμό ελκυστικότητας προς τους ξένους επενδυτές παρουσιάζουν, επίσης, η Ινδία και η Βραζιλία.
Αυτό που προκαλεί ανησυχία μακροπρόθεσμα είναι το γεγονός ότι, όταν τους ζητήθηκε να κατονομάσουν από ποια πόλη θα προέρχεται ο επόμενος διεθνής ηγέτης στην καινοτομία, οι επενδυτές κατονόμασαν μόνο μία ευρωπαϊκή πόλη, το Λονδίνο, μεταξύ των δέκα επικρατέστερων πόλεων στον κόσμο.
Ο Otty συμπεραίνει: «Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη ως επενδυτικός προορισμός βρίσκεται σε ανταγωνισμό με οικονομίες που αναπτύσσονται ταχύτατα, τόσο αναζητώντας νέες επενδύσεις, όσο και επιδιώκοντας σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό να πραγματοποιήσουν εσωτερικές επενδύσεις προκειμένου να σημειώσουν ανάπτυξη.
Για να συνεχίσει να προσελκύει επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο, η Ευρώπη πρέπει να συνδυάσει μια ανταγωνιστική οικονομική πολιτική και την επένδυση στη διαμόρφωση ενός εξαιρετικά εκπαιδευμένου και καινοτόμου εργατικού δυναμικού».