O Macron έχει κερδίσει τον σεβασμό του επιχειρηματικού κόσμου της Γαλλίας
Δεν είναι πολύς καιρός από τον Μάιο, οπότε και ο Emmanuel Macron ανέβηκε στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας.
Λογικά, οι απαιτήσεις για να έχει επιδείξει έργο και πολιτικό χαρακτήρα ο άνθρωπος που «έσωσε την Ευρώπη από τη Lepen» είναι εξαιρετικά χαμηλές.
Τουναντίον, όμως, ο Γάλλος πρόεδρος έχει καταφέρει να κερδίσει τον σεβασμό και, συχνά τον θαυμασμό του συνόλου του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, ο οποίος τον προσομοιάζει με το «ζωντανό παράδειγμα» για όλη την ήπειρο.
Όχι τυχαία, οι αριθμοί των ημερών του λένε την αλήθεια. Με την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στο πρόσωπό του να κάνει ρεκόρ επταετίας, ο δείκτης Cac 40 του χρηματιστηρίου του Παρισιού έχει καταγράψει κέρδη σχεδόν 6% από την αρχή του έτους. Στη χώρα, κατά γενική ομολογία, επικρατεί άριστο κλίμα. Και προσδοκία ότι εάν ο Macron τηρήσει αυτά που υποσχέθηκε, η γαλλική οικονομία θα συμπαρασύρει θετικά την Ευρωζώνη.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Societe Generale, Frederic Oudea, λέει στο Bloomberg ότι «υπάρχει σαφώς καλύτερη διάθεση στη Γαλλία, ένα υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης». Γιατί όμως; Τι κάνει ο Γάλλος πρόεδρος ώστε όλοι να προσδοκούν βιώσιμη ανάπτυξη; Ο Ludovic Subran, οικονομολόγος της Euler Hermes στο Παρίσι, προεξοφλεί πως «η δέσμευση του Γάλλου προέδρου ότι θα τηρήσει δημοσιονομική πειθαρχία σημαίνει πως οι φόροι δεν θα αυξηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια». Αυτό είναι το «μυστικό» που έχει προκαλέσει ενθουσιασμό σε όλους τους κλάδους. Αυτό που υποσχέθηκε και ο Γάλλος πρωθυπουργός, Edouard Philippe, ότι θα επικεντρώσει τις προσπάθειές του στη μείωση των δαπανών και των φόρων που «πλήττουν την ανταγωνιστικότητα».
Μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να εφαρμόσει σε μόνιμη βάση τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και να περιορίσει τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με αναλυτές της Natixis, αυτές οι αλλαγές αναμένεται να ενισχύσουν την κερδοφορία των γαλλικών επιχειρήσεων σε ορισμένες περιπτώσεις έως και κατά 5%.
Φυσικά, ο Macron δεν απολαμβάνει τυχαία της αποδοχής των επιχειρηματιών. Πολλές φορές ζητά τη στήριξη και τη συμβουλή τους, ενώ έχει αποδεδειγμένα φιλικό πρόσωπο προς τον επιχειρηματικό κόσμο της Γαλλίας. Άλλωστε, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, στην κυβέρνηση του Francois Hollande, απέδειξε τις προθέσεις του, παραχωρώντας στις επιχειρήσεις φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 40 δισ. ευρώ.
Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά. Ο Macron είναι αποφασισμένος να προχωρήσει την εργατική μεταρρύθμιση στη Γαλλία. Και, αυτή προκαλεί αντιδράσεις μέσα στην ευρεία λαϊκή βάση από την οποία εκλέγεται. Αυτές οι αντιδράσεις, προσγείωσαν τη δημοτικότητα του προκατόχου του και τον έκαναν να θεωρεί πως δεν έχει καν νόημα να ξανακατέβει σε εκλογές. Σε αυτό τον τομέα, η στήριξη των επιχειρηματιών δεν είναι αρκετή. Θα τα καταφέρει;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ