ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ RBS
Ήταν Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007, όταν ο κόσμος θα άλλαζε μια για πάντα. Όταν ο πλανήτης θα βίωνε τη χειρότερη κρίση μετά από το κραχ του 1929. Δέκα χρόνια μετά, με την παγκόσμια οικονομία να έχει αλλάξει, τις τράπεζες να είναι πιο «θωρακισμένες», το πλαίσιο πιο αυστηρό, γίνεται ένας πρώτος απολογισμός. Μέχρι και σήμερα, οι οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου μετρούν απώλειες.
Στη Βρετανία, στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στην Ιρλανδία και αλλού, ενάμιση χρόνο μετά τον Αύγουστο του 2007, τράπεζες κατέρρευσαν καθώς οι επενδυτές έγιναν εξαιρετικά καχύποπτοι για τα περίπλοκα προϊόντα με τιτλοποιημένα δάνεια που διατηρούσαν στα χαρτοφυλάκιά τους. Κάποιες άλλες, όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers, κρατικοποιήθηκαν για να γλιτώσουν. Μια από αυτές, ήταν Royal Bank of Scotland (RBS). Ο τότε ΥΠΟΙΚ, λόρδος Alistair Darling, θυμάται το παρασκήνιο του 2008, όταν αποφάσισε να την κρατικοποιήσει.
«Ημουν σε μία από τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., όταν με κάλεσε στο τηλέφωνο ο πρόεδρος της RBS. Με ενημέρωσε πως η τράπεζα βρισκόταν σε κατάσταση οικονομικής αιμορραγίας». Ο ίδιος θυμάται ότι ρώτησε τον πρόεδρο της τράπεζας, Tom McKillop, μέχρι πότε μπορεί να αντέξει η τράπεζα. Όταν του απάντησε ότι «το απόγευμα, σήμερα, θα έχουν εξαντληθεί τα κεφάλαιά μας», σοκαρίστηκε. Η μοναδική επιλογή ήταν να αναλάβει το βρετανικό κράτος τον έλεγχο της RBS. Διαφορετικά θα επικρατούσε πανικός, με ανεπανόρθωτες επιπτώσεις σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
«Επειτα από λίγα χρόνια ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεχαστούν τα γεγονότα της κρίσης 2007 – 2009 και να έχουν απομακρυνθεί από το προσκήνιο όσοι τα έζησαν», λέει ο ίδιος, σημειώνοντας πως η επανάληψη του φαινομένου δεν είναι αδύνατη. Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και υπεύθυνος για θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από το 2006 έως το 2009, Sir John Give, διαφωνεί. Ο λόγος, ότι «οι τράπεζες διαθέτουν περισσότερα κεφάλαια και οι κανόνες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι αυστηρότεροι σε σχέση με το παρελθόν».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ