Κι άλλα σκάνδαλα ανδρών οικονομολόγων αλά… Στρος Καν στο «πορτοφόλι» του πλανή
«Εσωτερική έρευνα του 2008 διαπίστωσε ότι τα ανώτερα στελέχη συχνά παραφέρονται. Το γεγονός ότι δεν δημοσιοποιήθηκαν σκάνδαλα ηθικής είναι μάλλον αποτέλεσμα τύχης»
Είναι ένα κομμάτι διεθνούς εδάφους μέσα στην αμερικανική πρωτεύουσα. Μέσα στους τείχους του, οι άνδρες οικονομολόγοι είναι η αδιαμφισβήτητη εξουσία. Όλοι δουλεύουν για πολλές ώρες, κάποιες φορές πλάι-πλάι για μέρες, σε αποστολές σε μακρινές χώρες.
Στο ΔΝΤ, οι ρομαντικές σχέσεις μεταξύ των υπαλλήλων είναι κοινό μυστικό, όμως τώρα αποκαλύπτεται ότι κάποιες από αυτές ξεπερνούν τα όρια.
Κάποιες γυναίκες αποφεύγουν να φορούν φούστες, υπό το φόβο ότι θα προσελκύσουν ανεπιθύμητη προσοχή. Άλλες ανταλλάσουν συμβουλές στα μυστικά για το πώς μπορούν να αποφύγουν πιεστικούς προϊστάμενους;. Μία εσωτερική έρευνα του 2008 διαπίστωσε ότι τα ανώτερα στελέχη συχνά παραφέρονται. «Το γεγονός ότι δεν δημοσιοποιήθηκαν σκάνδαλα ηθικής είναι μάλλον αποτέλεσμα της τύχης, παρά κάποιου προσεκτικού σχεδιασμού», έγραφε.
Έως ότου το σκάνδαλο του Dominique Strauss-Kahn έφερε στην επιφάνεια όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες στον οργανισμό που αποτελεί το «πορτοφόλι» του πλανήτη.
Οι δημοσιογράφοι δεν άργησαν να θυμηθούν ότι και ένας από τους βασικούς υποψηφίους για τη θέση του πρώην ισχυρού άνδρα του ταμείου, ο Τούρκος οικονομολόγος Kemal Dervis είχε επί των ημερών του στην Παγκόσμια Τράπεζα σχέση με μια παντρεμένη υφισταμένη του, η οποία σήμερα δουλεύει για το ΔΝΤ.
Συνεντεύξεις και έγγραφα δείχνουν ότι οι σεξουαλικοί κανόνες και συνήθειες στο ΔΝΤ διαφέρουν πολύ απ’ ό,τι ισχύει γενικά στην Ουάσιγκτον. Οι γυναίκες εργαζόμενοί του είναι ευάλωτες στην παρενόχληση, διαπιστώνουν οι New York Times.
Συγκεκριμένα, η αμερικανική νομοθεσία δεν έχει ισχύ μέσα στο ΔΝΤ. Ο εσωτερικός κανονισμός του Ταμείου μάλλον ενθάρρυνε τους άνδρες υπαλλήλους του, αφού ουσιαστικά δεν χαρακτήριζε τις στενές σχέσεις μεταξύ προϊσταμένων και υφισταμένων ως παρενόχληση.
Έτσι, το 2007, η διοίκηση του ταμείου αρνήθηκε να ερευνήσει την καταγγελία διοικητικής γραμματέως που είχε σχέση με τον προϊστάμενό της ότι εκείνος τη βαθμολογούσε χαμηλά, για να την πιέσει να συνεχίσει το δεσμό. Οι υπεύθυνοι είπαν στη γυναίκα ότι αφού ο προϊστάμενος θα έπαιρνε σύντομα σύνταξη, δεν υπήρχε λόγος να γίνει έρευνα.
Άλλη νεαρή γυναίκα, που έφυγε από το ΔΝΤ το 2009, κατήγγειλε ανώτερο στέλεχος του τμήματός της ότι της έστελνε πρόστυχα e-mails, με στόχο να αναπτύξει σχέση μαζί της. Παρότι εκείνη διαμαρτυρήθηκε, το Ταμείο δεν έκανε το παραμικρό.
Εξάλλου, «φθηνά» την είχε γλιτώσει και ο επικεφαλής του Ταμείου, Dominique Strauss-Kahn το 2008, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε αναπτύξει εξωσυζυγική σχέση με την Piroska Nagy, υφισταμένη του και οικονομολόγο από την Ουγγαρία. Η Nagy περιέγραψε σε επιστολή της πώς είχε νιώσει όταν ο Strauss-Kahn την προσέγγισε ερωτικά: «Καταδικασμένη εάν το έκανα και καταδικασμένη εάν δεν το έκανα».
Ανεξάρτητη έρευνα που έγινε στο ταμείο διαπίστωσε ότι ο Strauss-Kahn δεν είχε προχωρήσει σε κατάχρηση της εξουσίας του στη σχέση του με την οικονομολόγο. Παρότι ζήτησε δημόσια συγγνώμη, πολλές από τις γυναίκες του ΔΝΤ ένιωθαν ότι είχαν προδοθεί από το ταμείο. «Τι έπρεπε λοιπόν να κάνουμε όταν μπαίναμε στο γραφείο του Strauss-Kahn;», αναρωτιόταν μία από αυτές. «Θα καθόμασταν εκεί σκεπτόμενες: Μήπως με τσεκάρει ως το επόμενο πιθανό σεξουαλικό αντικείμενο;
Υπάρχει μία σαφής κουλτούρα, σύμφωνα με την οποία αυτά δεν είναι θέματα, για τα οποία το ΔΝΤ θα πρέπει να ανησυχεί. Νομίζω ότι αυτό έχει ενοχλήσει τις γυναίκες».