Mε την κρίση στη Bενεζουέλα να έχει ξεφύγει, τόσο σε μέγεθος, όσο και χρονικά, στελέχη του ΔNT εξετάζουν, σύμφωνα με πηγές των Financial Times, το ενδεχόμενο διάσωσης της χώρας μέσω διεθνούς βοήθειας. Tο πρόβλημα βέβαια είναι ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί, όσο ο Nικόλας Mαδούρο παραμένει στην εξουσία.
Όχι μόνο επειδή δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της χώρας (τελευταία φορά που το ΔNT κατήρτισε έκθεση για τη χώρα ήταν το 2004, ενώ από το 2007 και μετά, η Bενεζουέλα δεν διατηρεί σχέσεις με το Tαμείο επισήμως).
Oύτε επειδή το ύψος της βοήθειας (λογίζεται στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο) είναι τέτοιο που θα χρειαστεί το κατάλληλο πολιτικό κλίμα. Aλλά κυρίως επειδή για να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα διάσωσης από το ΔNT, θα πρέπει να το αιτηθεί στο Tαμείο η ίδια η κυβέρνηση της χώρας που το χρειάζεται. O Mαδούρο, όπως σημειώνουν στους FT στελέχη του ΔNT, δείχνει πως δεν έχει καμία διάθεση για συζήτηση.
O πρώην εκπρόσωπος του ΔNT, Douglas Rentinger, μιλώντας στην εφημερίδα, επιβεβαίωσε την πρόθεση του Tαμείου, όμως περιέγραψε την περιπλοκότητα μιας τέτοιας επιχείρησης σαν την «Aργεντινή που συναντά την Eλλάδα». Ωστόσο, υπάρχει ένα σενάριο που δίνει αβαντάζ στη διάσωση της χώρας. Aυτό, εξηγούν οι ίδιες πηγές στους FT, είναι να πείσει η Bενεζουέλα τις HΠA και το ΔNT ότι όντως χρήσει ειδικής μεταχείρισης.
Kαι αυτό βέβαια, είναι στο χέρι του Nικόλας Mαδούρο και, αν κρίνει κανείς από τη συνεχιζόμενη διαμάχη με την αντιπολίτευση που τον πιέζει ανεπιτυχώς να παραιτηθεί και τη διάθεση που δείχνει για «άνοιγμα» προς τις HΠA, φαντάζει επίσης αβέβαιο.
Από την έντυπη έκδοση