ΓΙΑ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Δεν αποτελούσε και μεγάλη έκπληξη η επικαιροποίηση για το 2017 της λίστας του Forbes για τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Γιατί, πέρα από τις άλλες αλλαγές και ανακατατάξεις, ξέραμε όλοι ότι στην κορυφή της λίστας, θα ήταν ο ίδιος άνθρωπος που καταλαμβάνει τη θέση του πλουσιότερου των πλουσιότερων, τα 18 από τα 23 τελευταία χρόνια: Ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates…
Φέτος, ο Gates είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Έχει καταφέρει να χτίσει και να διατηρήσει μια περιουσία ύψους 89,3 δισεκατομμυρίων σήμερα. Το ενδιαφέρον είναι ότι, σε καιρούς δύσκολους, η περιουσία του Gates αυξήθηκε από πέρυσι κατά 11 ολόκληρα δισεκατομμύρια.
Ο άνθρωπος που ίδρυσε, το 1975, μαζί με τον Paul Allen, τη φίρμα software η οποία αργότερα θα κατακτούσε τον πλανήτη, έχει φύγει από την κεφαλή της, αλλά παραμένει μέλος του ΔΣ της. Σήμερα, ο τίτλος του είναι «πρόεδρος», μαζί με τη σύζυγό του, Melinda, του Bill & Melinda Gates Foundation, του μεγαλύτερου φιλανθρωπικού ιδρύματος του κόσμου. Πέρυσι, ανακοίνωσε δε την δημιουργία –μαζί με 20 ακόμα επιχειρηματίες- ενός επενδυτικού fund για τον τομέα της ενέργειας.
Η χρονιά που σιγά – σιγά απέρχεται πάντως, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του Forbes, ήταν καλή για δισεκατομμυριούχους, καθώς ο αριθμός τους διεθνώς εκτοξεύθηκε κατά 13% στους 2.043, από 1.810 το προηγούμενο έτος, το οποίο ήταν και το πρώτο στην ιστορία του Forbes, στο οποίο οι δισεκατομμυριούχοι είχαν πέσει κάτω από τους 2.000. Δεν είναι λοιπόν μόνο ο Gates.
Την καλύτερη χρονιά από κάθε άλλο πρόσωπο στο πλανήτη, είχε ο Jeff Bezos της Amazon, ο οποίος πρόσθεσε 27,6 δισ. δολάρια στην περιουσία του, φτάνοντας τα 72,8 δισ. Αμέσως μετά, ο Warren Buffett, ο οποίος προσπαθεί να… ξεφορτωθεί ρευστό από το fund του και ο οποίος ανέβασε την περιουσία του κατά 14,8 δισ. φέτος, επιτρέποντάς του να πάρει τη θέση δύο από τον Armancio Ortega, ιδρυτή της Zara, που επίσης ανέβασε την περουσία του, αλλά «μόλις» κατά 4,3 δισ. δολάρια. Ο “Mr Zara”, έπεσε στην τέταρτη θέση, καθώς δεν μπόρεσε να κρατηθεί απέναντι στους άλλους που γιγαντώνονται, όπως ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg που ανέβασε την περιουσία του κατά 11,4 δισ. δολάρια σε 12 μήνες.
Αν συνδυάσει κανείς τις περιουσίες όσων έχουν 10 ψηφία στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, θα διαπιστώσει ότι συνολικά αυτές αυξήθηκαν κατά 18%, στα 7,67 τρισεκατομμύρια δολάρια – ποσό ρεκόρ. Ακόμα και η αλλαγή στον αριθμό των δισεκατομμυριούχων όμως, που αυξήθηκαν κατά 233 από τη λίστα του 2016, ήταν ρεκόρ, η μεγαλύτερη στα 31 χρόνια που το Forbes καταγράφει και καταμετρά τους δισεκατομμυριούχους παγκοσμίως.
Έχουμε λοιπόν στη λίστα 195 newcomers. Και, στα υπόλοιπα στοιχεία της λίστας, η Κίνα έχει τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους (76) έναντι των ΗΠΑ που έχουν 25. Ο νεότερος –αυτοδημιούργητος- της λίστας, είναι ο John Collison, ο οποίος στα 26 του, είναι μόλις κατά δύο μήνες μικρότερος από τον συνομήλικό του, Evan Spiegel του Snapchat.
Υπάρχουν 56 δισεκατομμυριούχοι κάτω των 40. Και, από την άλλη, ίσως να είναι σημάδι των καιρών: Όσο ο Buffett βλέπει την περιουσία του να γιγαντώνεται με την προεδρία Trump, ο επιχειρηματικός εχθρός του σημερινού Αμερικανού προέδρου, ο Μεξικανός Carlos Slim Helu, κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, έπεσε στο νούμερο έξι της λίστας, για πρώτη φορά εκτός Top-5 την τελευταία δεκαετία…
Από την έντυπη έκδοση