Με τους επενδυτές να αναμένουν μια άνοδο των επιτοκίων από τη BoE, το ξεπούλημα των βρετανικών ομολόγων να συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και τις μεγάλες τράπεζες –με τελευταία τη Deutsche Bank- να μετακομίζουν τις έδρες τους μακριά από το City, η Μεγάλη Βρετανία φαίνεται να βλέπει μπροστά της ένα τσουνάμι προβλημάτων να ορθώνεται. Όμως, το πιο πειστικό ίσως αντεπιχείρημα σε όσους φώναζαν ότι η απόφαση να εγκαταλείψει η Αγγλία την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έφερνε πλούτο και ελευθερία, είναι η τελευταία έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών της Αγγλίας.
Σύμφωνα με αυτή, η απόφαση για το Brexit περικόπτει περισσότερες από 600 λίρες σε κάθε νοικοκυριό.
Η έρευνα εξηγεί πως μετά από το δημοψήφισμα, ο πληθωρισμός «εξερράγη» στη χώρα, η στερλίνα υποτιμήθηκε, ενώ η απόφαση για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση επηρέασε αρνητικά τις επενδύσεις και την παραγωγικότητα, ενώ αύξησε την αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και έπληξε την ανάπτυξη.
Μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν ότι εάν η συζήτηση για το Brexit δεν είχε υπάρξει και η στερλίνα δεν είχε υποτιμηθεί και η βρετανική οικονομία συνέχιζε να αναπτύσσεται στους προ δημοψηφίσματος ρυθμούς, όπως αναμενόταν ότι θα έκανε, το πραγματικό εισόδημα ανά κεφαλή θα ήταν μεγαλύτερο από 2% υψηλότερο από τώρα. Αυτό, στην πράξη σημαίνει ότι κάθε νοικοκυριό θα είχε στον προϋπολογισμό του 600 λίρες περισσότερες το χρόνο.
Η ίδια έρευνα σημειώνει ότι το υψηλότερο κόστος διαβίωσης που συνδέεται με το Brexit, πιθανότατα θα επιβαρύνει περισσότερο τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τα μονογονεϊκά νοικοκυριά.
Την ίδια ώρα, η βρετανική κυβέρνηση διαβλέπει μεγάλη νευρικότητα στις αγορές, που θα μπορούσε να εξελιχθεί και σε… μέρες τρόμου για την οικονομία της χώρας, όσο πλησιάζει η πρώτη, εδώ και μια δεκαετία, αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από την BoE.
Ακόμα και η… αναμονή γι’ αυτό φαίνεται πως προκαλεί μια ανησυχητική τάση στους επενδυτές, οι οποίοι πούλησαν τον Σεπτέμβριο, βρετανικά κρατικά ομόλογα (ύψους 23,7 δις λιρών) με τον ταχύτερο ρυθμό του έτους. Πρόκειται για το τέταρτο μεγαλύτερο ξεπούλημα ομολόγων τα τελευταία 35 χρόνια, γεγονός που δεν καταδεικνύει μόνο την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά το Brexit, αλλά και αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση τοθ κόστους εξυπηρέτησης του χρέους της Μεγάλης Βρετανίας, ύψους 11 δισεκατομμυρίων λιρών.