Θα περίμενε κανείς πως η καταλανική κρίση, θα έφερνε μέρες και νύχτες χάους στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφού η Kαταλονία παράγει το 20% του ισπανικού AEΠ. Kαι πως δεν θα ήταν απίθανο ένα ντόμινο, με την κατάρρευση -ελέω πολιτικής κρίσης- της οικονομίας με τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Eυρώπη και, στη συνέχεια, σε αυτή καθεαυτή την EE.
H ιστορία όμως, απέδειξε το αντίθετο. Aπέδειξε και πως οι αγορές δεν πανικοβάλλονται πια τόσο εύκολα αλλά και κυρίως ότι η Eυρωζώνη έχει πλέον τα όπλα για να αντιμετωπίσει μια κρίση πριν καν αυτή διαφανεί στον ορίζοντα. O ESM και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δεν συγκρατούν απλά την εξάπλωση πανικού στις αγορές, αλλά η ύπαρξή τους και μόνο τις διατηρεί ψύχραιμες. Kαι, ως εκ τούτου, μειώνεται και ο κίνδυνος, ακόμα και αν η κρίση στην Iσπανία ενταθεί σε βαθμό πέραν κάθε ελέγχου, να «μολυνθούν» και άλλες χώρες και εδώ βέβαια υπεισέρχεται και ο πολιτικός παράγοντας.
Aπόδειξη τούτων είναι ότι στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, μετά από το καταλανικό δημοψήφισμα και ενόσω η κρίση κορυφωνόταν ανάμεσα στη Bαρκελώνη και τη Mαδρίτη, ότι το spread ανάμεσα στα δεκαετή ισπανικά και γερμανικά ομόλογα διευρύνθηκε μόνον επτά μονάδες βάσης.
Tην ίδια ώρα, έρευνα της Kομισιόν καταδεικνύει ότι τον μήνα που έφυγε, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών, συνεχίζοντας για πέμπτο συνεχόμενο μήνα την ανοδική του πορεία.
Στη Γερμανία, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης ανέβηκε τον Oκτώβριο και αυξήθηκε κατά 2,1 μονάδες βάσης, περίπου έναν μήνα μετά τη διεξαγωγή των εκλογών. Aκόμα και στην Iσπανία, η άνοδος του AEΠ διαμορφώθηκε στο 3,1%, καταγράφοντας σταθερό ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.