Τον συνολικό πλούτο του φτωχότερου μισού του αμερικανικού πληθυσμού, δηλαδή 160 εκατομμυρίων ανθρώπων, ξεπερνά, ο πλούτος των τριών πλουσιότερων ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή των Μπιλ Γκέιτς, Τζεφ Μπέζος και Ουόρεν Μπάφετ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αυτό έδειξε έρευνα της δεξαμενής σκέψης Institute for Policy Studies, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian. Όπως υπογραμμίζει το εν λόγω ινστιτούτο, το αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς έχει δημιουργήσει μια «ηθική κρίση».
Η ανάλυση του πλούτου των πλουσιότερων ανθρώπων της Αμερικής έδειξε πως οι Γκέιτς (Microsoft), Μπέζος (Amazon) και Μπάφετ (επενδυτικό ταμείο Berkshire Hathaway) διαθέτουν συνολικά μια περιουσία που φθάνει τα 248,5 δισεκατομμύρια δολάρια (214,2 δισεκ. ευρώ). Και στην έκθεσή του με τίτλο «The Billionaire Bonanza», το Institute for Policy Studies υπογραμμίζει πως οι φορολογικές προτάσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εφόσον υιοθετηθούν, «θα εντείνουν τις υφιστάμενες ανισότητες στον πλούτο», καθώς 80% των φορολογικών ελαφρύνσεων θα ωφελήσουν το πλουσιότερο 1% των νοικοκυριών.
«Η ανισότητα στον πλούτο βρίσκεται σε άνοδο», λέει στη βρετανική εφημερίδα ο Τσακ Κόλινς, οικονομολόγος που συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης. «Τώρα είναι καιρός για δράσεις με στόχο τη μείωση της ανισότητας, όχι για φορολογικές μειώσεις για τους πολύ πλουσίους».
Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως οι δισεκατομμυριούχοι που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του περιοδικού Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους των ΗΠΑ συγκεντρώνουν συνολικά πλούτο 2,68 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (2,31 τρισεκ. ευρώ), ποσό μεγαλύτερο από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Βρετανίας.
«Οι 400 πλουσιότεροι πολίτες μας έχουν πλέον μαζί περισσότερο πλούτο απ’ ό,τι το φτωχότερο 64% του αμερικανικού πληθυσμού, δηλαδή 80 εκατ. νοικοκυριά ή 204 εκατομμύρια άνθρωποι», αναφέρεται στην έκθεση. «Είναι περισσότεροι άνθρωποι απ’ ό,τι οι πληθυσμοί του Καναδά και του Μεξικού μαζί».
Στην έκθεση προστίθεται πως «η τάξη των δισεκατομμυριούχων» συνεχίζει «να απομακρύνεται από εμάς τους υπόλοιπους» με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ. «Τέτοια ακραία επίπεδα συγκέντρωσης πλούτου και ισχύος έχουν να παρατηρηθούν από την πρώτη χρυσή εποχή (σ.σ.: 1865-1901), πριν από έναν αιώνα».