Ολοένα και περισσότερες αναλύσεις δείχνουν στην Αγγλία ότι δεν πρέπει να «χωρίσει» με την ΕΕ
Περίπου έναν χρόνο πριν «εκδοθεί» το… οριστικό διαζύγιο μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα στοιχεία, αλλά και οι ειδικοί συνηγορούν πως οι δρόμοι και για τους δύο, στην πραγματικότητα, αν είναι χωριστοί, θα είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι. Γιατί η Αγγλία οδεύει σε μια μεγάλη επιβράδυνση της οικονομίας, λόγω του Brexit, ενώ από την άλλη, η ενωμένη Ευρώπη οδεύει προς την πιο «χρυσή», οικονομικά, εποχή της…
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν, η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί στους ταχύτερους ρυθμούς της δεκαετίας, φέτος, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο κατευθύνεται προς μια επιμηκυμένη επιβράδυνση της οικονομίας του. Η Κομισιόν, ανέβασε την πρόβλεψή της για το μπλοκ των 19 χωρών για το 2017 στο 2,2% από 1,7% τον Μάιο, αναμένοντας και αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ προέβλεψε και αύξηση κατά 2,1% για το 2018.
Αντίθετα, κατέβασε την πρόβλεψή της για το Η.Β. σε ό,τι αφορά το 2017 και βλέπει την ανάπτυξή του να σταθεροποιείται μόλις στο 1,1% το 2019, απόδοση η οποία θα αποτελέσει την χειρότερη μετά από την ύφεση του 2009.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ενώ το ποσοστό της Ευρωζώνης αναμένεται να μείνει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για το μεσοπρόθεσμο μέλλον, αυτό της Μεγάλης Βρετανίας θα υπερβεί το όριο που έχει θέσει ως στόχο η BoE ως το 2019.
Αυτό, στην πράξη, θα σημάνει μια σειρά από επιπτώσεις που θα φέρει η πιο αδύναμη βρετανική λίρα, την ώρα που η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας φαίνεται να ετοιμάζει άνοδο των επιτοκίων για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια.
Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος της Κομισιόν, Donald Tusk, όπως και η Γερμανία και η Γαλλία, αφήνουν ένα «ανοιχτό παράθυρο» στο Ηνωμένο Βασίλειο να ανακαλέσει την απόφαση του Brexit, για να γλιτώσει τις δύσκολες ώρες που προδιαγράφονται μπροστά του.
Όχι τυχαία, η Επιτροπή των Πέντε Σοφών της Καγκελαρίου Merkel, στην ετήσια έκθεσή τους επικεντρώνουν στο Brexit, συνιστώντας της να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί «λόγω της επίδρασης που θα έχει αυτό σε διάφορα επίπεδα». Στην έκθεση, οι ανεξάρτητοι οικονομικοί σύμβουλοι της Γερμανίδας Καγκελαρίου, τονίζουν πως «το οικονομικό κόστος του Brexit θα πλήξει πολύ περισσότερο τη Βρετανία απ’ ό,τι την υπόλοιπη Ε.Ε.».
Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit φαίνονται να έχουν επέλθει σε τέλμα, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Theresa May, να δείχνει εγκλωβισμένη στην αναζήτηση μιας μεταβατικής περιόδου για τη χώρα της, ώστε να μην πληγούν, εκτός της οικονομίας γενικότερα, οι επιχειρήσεις που δεν θα προλάβουν να προσαρμοστούν, αλλά και τα νοικοκυριά που θα βιώσουν μείωση των εισοδημάτων τους.
Από την Έντυπη Έκδοση