Προς κατάρρευση το megadeal της ΑΤ&Τ
Μπορεί να κατηγορεί τον Donald Trump και το «μίσος του για το CNN», όμως η αλήθεια είναι ότι ο γίγαντας που ονομάζεται AT&T βρίσκεται φέτος, για δεύτερη φορά σε έξι χρόνια αντιμέτωπος με την κυβέρνηση για ένα deal. Σήμερα, η Αντιμονοπωλιακή Αρχή των ΗΠΑ, πηγαίνει την ΑΤ&Τ στα δικαστήρια, μπλοκάροντας το bid των 85,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το οποίο θα αγόραζε την Time Warner Inc και οδηγεί προς κατάρρευση το megadeal.
Το 2011, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανάγκασε την εταιρία να αποσύρει την προσφορά των 39 δισ. δολαρίων για την απόκτηση της T-Mobile US inc. Σήμερα, οι δικηγόροι της εταιρίας λένε ότι το megadeal θα ολοκληρωθεί, καθώς η προσφυγή του αμερικανικού Δημοσίου «είναι αστήρικτη».
Οργισμένος, καθώς βλέπει πλέον τη δουλειά του να κινδυνεύει, αν και δεύτερο megadeal οδηγηθεί σε αποτυχία, ο Randall Stephenson, CEO της AT&T, λέει ότι η παραπομπή σε δίκη «ξεχειλώνει την ίδια την ιδέα του αντιμονοπωλιακού νόμου πέρα από το σημείο αντοχής του». Παρόλα αυτά, άφησε την πόρτα ανοιχτή για διαπραγματεύσεις με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αν και είπε ότι δεν πούλαγε το CNN για να ικανοποιήσει τον Λευκό Οίκο, ακόμα και αν το deal είχε τη σφραγίδα του προέδρου Trump.
Όμως, είναι αλήθεια τραβηγμένη η προσφυγή; Η AT&T είναι ο μεγαλύτερος πάροχος της παραδοσιακής υπηρεσίας pay tv στις ΗΠΑ, μετά από την απόκτηση της DirecTV. Την ίδια ώρα, η Time Warner κατέχει παραγωγούς προϊόντος υψηλής δημοφιλίας, όπως το CNN, η HBO, το TBS και η Warner Brothers.
Σύμφωνα με το complaint που οδηγεί το megadeal στα δικαστήρια, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανησυχεί πως εάν επιτραπεί στην AT&T να αγοράσει την Time Warner, τότε η εταιρία που θα προκύψει από αυτές τις δύο, θα ανεβάσει τα μισθώματα που πληρώνουν σήμερα οι ανταγωνιστές της pay tv όπως η Comcast και Charter. Και αυτό, με τη σειρά του, θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους της τηλεόρασης για τους καταναλωτές, αλλά και σε μονοπωλιακές συνθήκες, καθώς θα τους εξανάγκαζε -το κόστος- να μεταπηδήσουν από τους ανταγωνιστές στην AT&T.
Βέβαια, υπάρχει και η άλλη όψη, η οποία σε έναν βαθμό δικαιώνει τον Stephenson και τις διαμαρτυρίες του. Όντως, ο τρόπος με τον οποίο το DOJ αποφάσισε να ασχοληθεί με το megadeal είναι ασυνήθιστος. Στη συγχώνευση μεταξύ των Com-cast/NBCUniversal, για παράδειγμα, η συμφωνία ολοκληρώθηκε όταν η Comcast συμφώνησε να συνεχίσει να επιτρέπει στην NBCUniversal να παρέχει περιεχόμενο και σε άλλους digital video providers και να μην μπλοκάρει το περιεχόμενο για τους διαδικτυακούς συνδρομητές.
Όχι τυχαία, ο πρόεδρος της εξειδικευμένης σε ζητήματα της αγοράς νομικής φίρμας Tech Freedom, Berin Szόka, σχολιάζει ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη από το αμερικανικό υπουργείο σηματοδοτεί την πρώτη φορά από το 1978 που μια κάθετη συγχώνευση οδηγείται στις δικαστικές αίθουσες στις ΗΠΑ.
Και είναι και κάτι άλλο. Ο νέος επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης των καρτέλ του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Makan Delrahim, δήλωσε στους New York Times ότι δεν του αρέσουν τέτοιου είδους συμφωνίες και πως θα προτιμούσε να δει τις εταιρίες να πουλάνε ή να προχωρούν σε απόσχιση των divisions τους που θα προκαλέσουν ζητήματα (μονοπωλιακά) πριν μια συγχώνευση τεθεί προς έγκριση. Το πρόβλημα είναι ότι πέρυσι, έναν χρόνο πριν τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση του DOJ, ο Delrahim έλεγε στο Business News Network ότι δεν έβλεπε κανένα απολύτως πρόβλημα στην συγχώνευση AT&T/Time Warner merger.
Και αυτό, γεννά αδιαμφισβήτητα ερωτήματα ως προς το αν αυτό που καταγγέλλει ο Stephenson, δηλαδή ότι το DOJ επιχειρεί να μπλοκάρει τη συγχώνευση λόγω της γνωστής οργής του Donald Trump για τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το CNN, αληθεύει.
Από την έντυπη έκδοση