Όσο πλησιάζει το Brexit, οι δείκτες επιδεινώνονται και ο δανεισμός αυξάνεται
Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Theresa May, αισθάνεται ότι βάλλεται πανταχόθεν. Εν μέσω σφοδρών πιέσεων από τους πολιτικούς της αντιπάλους που απειλούν την εύθραυστη –ή μάλλον ανύπαρκτη- κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, έρχονται οι αναθεωρημένες προς τα κάτω προβλέψεις για την οικονομία της χώρας, ενώ η ίδια αναγκάζεται να υποχωρήσει ολοταχώς ενώπιων των Ευρωπαίων για να αποφύγει ένα hard Brexit.
Αυτή τη φορά, ο Philip Hammond, βγαίνοντας από την πόρτα της κατοικίας της Downing Street, δεν επέδειξε το περίφημο κόκκινο βαλιτσάκι χαμογελώντας πλατιά, όπως οι προκάτοχοί του.
Ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε, παραδίδοντας τον ετήσιο προϋπολογισμό, ότι οι μελέτες/προβλέψεις που έλεγαν πως το Brexit έχει ήδη αρχίσει να κοστίζει στη χώρα, έχουν δίκιο.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού (OBR) αναθεώρησε την πρόβλεψή του για ανάπτυξη για το 2018 στο 1,4% από 1,6% (τον Μάιο) και υποβάθμισε παρομοίως κατά 2% την πρόβλεψη ανάπτυξης για κάθε χρόνο ως το 2021.
Παράλληλα, έκοψε στο μισό την πρόβλεψη για κέρδη από την παραγωγή στην επόμενη πενταετία, ενώ ο Hammond αναγκάζεται να βγάλει εκτός προϋπολογισμού, να αφήσει στο ταμείο 3 δισεκατομμύρια λίρες για τις ανάγκες που θα προκύψουν –και φαίνεται ότι προκύπτουν με καταιγιστικούς ρυθμούς- λόγω του Brexit.
Για να αντισταθμίσει ελαφρώς όλη αυτή τη λαίλαπα, ο Hammond μείωσε κατά 50% τους φόρους των αγοραστών πρώτης κατοικίας αξίας ως 300.000 λιρών –για να κάνει ευκολότερη την απόκτηση σπιτιού από τους νέους- ενώ παρέχει επιπλέον 7,5 δισεκατομμύρια λίρες στις υγειονομικές υπηρεσίες, μαζί με ευκολότερη πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες.
Και ενώ έχουν αρχίσει οι πρώτες επικρίσεις που κάνουν λόγο για «λαϊκισμό», η Theresa May έχει στραμμένο με αγωνία το άλλο της μάτι στην Ευρώπη.
Εκεί όπου οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και το City ετοιμάζεται να «ερημώσει» από τις μεγάλες τράπεζες που ετοιμάζονται να μετακομίσουν σε άλλες πόλεις ώστε να διασφαλίσουν την ελεύθερη είσοδό τους στην ενιαία αγορά μετά από το Brexit.
Σήμερα, η May συναντάται με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, το οποίο περισσότερο «κολλάει» στο κόστος του διαζυγίου.
Ενώ ο Junker έχει μιλήσει για 60 δισεκατομμύρια ευρώ που θα πρέπει να καταβάλλει η Μεγάλη Βρετανία, η May έχει κάνει λόγο για 20.
Τώρα, έχοντας εξασφαλίσει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για άνοδο του ποσού που δίνει, στα 40 εκατομμύρια ευρώ, ελπίζει σε ένα «ναι» και, φυσικά, σε παροχή ανταλλαγμάτων από την πλευρά της Ευρώπης, κυρίως σε ό,τι αφορά τον τομέα του ελεύθερου εμπορίου.
Από την έντυπη έκδοση