Μετά από τη «μαύρη Τρίτη» της τουρκικής οικονομίας, όπου η ισοτιμία της λίρας με τα ισχυρά νομίσματα κατακρημνίστηκε, φάνηκε ότι στη χώρα χρειάζονται να γίνουν πολλά, ώστε να διαφύγει τον κίνδυνο. Γιατί, αν την «κατρακύλα» της «μαύρης Τρίτης» τη σταμάτησε με παρέμβασή της η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, Recep Tayip Erdogan, άνοιξε κόντρα με αυτή.
Την ισοτιμία της λίρας με το αμερικανικό δολάριο στις 3,97, με το ευρώ στις 4,67, με την αγγλική λίρα στις 5,23 και την άνοδο των επιτοκίων κατά 13%, σταμάτησε η τουρκική Κεντρική Τράπεζα. Προσωρινά, κατά πολλούς, καθώς η οικονομία της χώρας γίνεται όλο και πιο ευάλωτη στις επιπτώσεις των σκανδάλων διαφθοράς, αλλά και των εντάσεων σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.
Και οι επενδυτές, μάλλον δικαίως ανησυχούν, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος στηλιτεύει την Κεντρική Τράπεζα ότι «βρίσκεται σε λάθος δρόμο, προσπαθώντας με εργαλείο τα υψηλότερα επιτόκια, να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό».
Και ενώ αυτή προσπαθεί να σταματήσει την πτώση της λίρας (είναι το νόμισμα αναπτυσσόμενης χώρας με το μεγαλύτερο ρυθμό πτώσης, καθώς έχει υποχωρήσει από τις αρχές της χρονιάς κατά 20% σε σχέση με το ευρώ και κατά 10% σε σχέση με το δολάριο, χωρίς να φαίνεται δυνατότητα ανάσχεσης) ακόμα και οι τρόποι που χρησιμοποιεί είναι αμφισβητούμενοι. Ανακοίνωσε, για παράδειγμα, ότι θα διαθέσει ξένο συνάλλαγμα 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξει το τουρκικό νόμισμα, όμως υπάρχουν φόβοι ότι οι εταιρίες θα προτιμήσουν να περιμένουν και δεν θα αγοράσουν συνάλλαγμα, ωθώντας, με αυτό τον τρόπο, στην αποδυνάμωση της λίρας.
Και με τον Erdogan να στηλιτεύει την πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας, αναλυτές της Commerzbank, εξηγούν με νόημα ότι «οι πολιτικές πιέσεις προς την Τράπεζα της Τουρκίας να μειώσει τα επιτόκια είναι και ο κύριος λόγος, που χάνει την αξιοπιστία της – κι αυτό συμβαίνει, όταν ο πληθωρισμός υπαγορεύει την αύξηση του κόστους δανεισμού».
Από την έντυπη έκδοση