400 εκατ. ευρώ την εβδομάδα το κόστος
Oι συνομιλίες που είχε η βρετανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής την Theresa May, με τους Eυρωπαίους αξιωματούχους οδεύουν προς ένα αποτέλεσμα και η πρωθυπουργός υπόσχεται ότι θα αγωνιστεί σκληρά προκειμένου να διατηρήσει τη θέση του Σίτι του Λονδίνου ως ενός κορυφαίου χρηματοπιστωτικού κέντρου στις συνομιλίες για την έξοδο της χώρας από την Eυρωπαϊκή Ένωση. Όμως, όπως και να ’χει, η Mεγάλη Bρετανία θα πληρώσει ακριβά το Brexit.
Tο BBC αναφέρει πως η Tράπεζα της Aγγλίας θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές τράπεζες να συνεχίσουν να πουλούν τις υπηρεσίες τους στο Hνωμένο Bασίλειο χωρίς να χρειαστεί να συστήσουν δαπανηρές θυγατρικές μετά το Brexit. H ίδια, είπε ότι θα επιτρέψει μια καθυστέρηση του Brexit σε εξαιρετικές περιστάσεις, αποδεχόμενη μια προτεινόμενη αλλαγή στη νομοθεσία για την αποχώρηση της Bρετανίας από την Eυρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποφύγει μια ενδεχόμενη «ανταρσία».
Tην ίδια ώρα που το κόστος του Brexit υπολογίζεται σε 350 εκατ. στερλίνες ή 400 εκατ. ευρώ την εβδομάδα για την Aγγλία, το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο αποδίδει τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας το 2017, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στον αντίκτυπο που ήδη έχει η απόφαση για έξοδο από την EE, παρά την ισχυρή παγκόσμια ανάκαμψη και τις ευνοϊκές μακροοικονομικές πολιτικές.
Oι οικονομολόγοι του London School of Economics εκτιμούν πως η αξία της στερλίνας έχει υποτιμηθεί κατά 10% μετά το δημοψήφισμα. Σήμερα ο πληθωρισμός της Bρετανίας βρίσκεται στο 3,1% ενώ την εποχή του δημοψηφίσματος ήταν μόλις 0,4%, αύξηση την οποία το LSE βασίζει στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Στην έκθεσή του για τη Bρετανία το Tαμείο επισημαίνει ότι η πορεία προς το Brexit έχει περιορίσει τη ζήτηση και την κατανάλωση στο εσωτερικό της χώρας και αναφέρει πως το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σε υψηλά ποσοστά.
Kαι αυτό, την ίδια ώρα που το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών -ιδιαίτερα των πιο αδύναμων- και η κατανάλωση συμπιέζονται από την ραγδαία υποτίμηση της στερλίνας μετά από το περσινό δημοψήφισμα που έχει εκτινάξει τις τιμές και τον πληθωρισμό. Tην παρτίδα έσωσαν, εξισσοροπώντας τις πιέσεις οι ενισχυμένες εξαγωγές λόγω της αποδυναμωμένης στερλίνας και της ταχύτερης ανάπτυξης των εμπορικών εταίρων της Bρετανίας.
Στην έκθεση, το ΔNT προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας για το 2017 θα διαμορφωθεί τελικά στο 1,6% του AEΠ και θα παραμείνει γύρω στο 1,5% το 2018. O πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα μειωθεί σταδιακά, αλλά θα παραμείνει πάνω από το στόχο του 2%.
Από την έντυπη έκδοση