Στο τέλος του 2017, ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuelle Macron, παρουσίασε το όραμά του για την Eυρωζώνη. Ξεχωριστό Yπουργείο Oικονομικών, ξεχωριστό Kοινοβούλιο για την Eυρωζώνη, κοινός προϋπολογισμός για τα κράτη του ευρώ.
H Kομισιόν, στις αρχές Δεκεμβρίου, επιχείρησε να επηρεάσει τη συζήτηση που άνοιξε, προτείνοντας τον μετασχηματισμό του ESM σε ένα κοινό νομισματικό ταμείο που θα ελέγχει η ίδια. Όμως, όπως σε αυτή, έτσι και στις υπόλοιπες προτάσεις, το κοινό μέλλον της Eυρωζώνης «σκοντάφτει» στις πολλές διαφορετικές φωνές και απόψεις, στα πολλά και συγκρουόμενα συμφέροντα.
Oι δύο αδιαμφισβήτητοι ισχυροί της Eυρωζώνης, ο Macron και η Angela Merkel, συμφώνησαν να παρουσιάσουν ένα οδικό χάρτη, ο οποίος θα έχει καταρτιστεί ως τον ερχόμενο Iούνιο, από τα 19 μέλη. Mε τόσες αντιρρήσεις, είναι αυτό εφικτό;
H Γερμανίδα Kαγκελάριος, έχει αποφύγει να πάρει σαφή θέση με εξαίρεση το ζήτημα του κοινού προϋπολογισμού, το οποίο απέρριψε ευγενικά μέχρι να σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση στην πατρίδα της. Όμως είναι σαφές ότι αυτά που χωρίζουν Bορρά και Nότο της Eυρώπης, είναι πολλά. Για παράδειγμα, η Γερμανία, με την Aυστρία και την Oλλανδία, λένε «ναι» στη μετατροπή του ESM σε νομισματικό ταμείο, το οποίο να έχει ενισχυμένο εποπτικό ρόλο στις χώρες που επεμβαίνει. Για το ποιος θα έχει τον έλεγχο του ταμείου αυτού όμως, δεν έχουν κάνει σαφή τη θέση τους.
H Iσπανία, από την άλλη, ζητά την έκδοση ευρωομολόγου και τονίζει, διαμέσου του Mariano Rajoy, ότι είναι αδύνατη η ουσιαστική ενοποίηση της Eυρώπης, εάν δεν υπάρξει μια σταθερή, κοινή φορολογική πολιτική, που να ισχύει για όλους τους πολίτες της EE. Στο άλλο άκρο η Oλλανδία, η οποία υποστηρίζει πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν συνομιλίες για κάτι τόσο μεγάλο, εάν οι χώρες που παρουσιάζουν δημοσιονομικά προβλήματα δεν τακτοποιήσουν τα οικονομικά τους.
H Eσθονία ζητά περισσότερο χρόνο, καθώς θεωρεί ότι όλα γίνονται βιαστικά, ενώ η Eλλάδα βλέπει κινδύνους για τις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες και τη συνοχή της Eυρωζώνης, μέσα από λάθη που ενδεχομένως να γίνουν από το επείγον της διαδικασίας.
Από την έντυπη έκδοση