H ανεργία έπεσε σε επίπεδα ρεκόρ και συμπαρασύρει την οικονομία
Όπως όλα δείχνουν, το 2018 θα είναι ένα καλό έτος για τη Γερμανία. H οικονομία της φαίνεται έτοιμη για να κάνει το μεγάλο boom, καθώς αργά – αργά, απελευθερώνονται οι συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν προς ένα τέτοιο αποτέλεσμα, το λεγόμενο και γερμανικό θαύμα.
Tα στοιχεία για την ανεργία στη χώρα, η οποία πιάνει πλέον ιστορικό χαμηλό, συντείνουν προς το συμπέρασμα ότι καθώς σταθεροποιείται η αγορά εργασίας, η μεγαλύτερη οικονομία της Eυρωζώνης μπορεί να ακολουθήσει τρομακτικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς αναμένεται ως αλυσίδα, να επηρεάσει τους μισθούς φέρνοντας αυξήσεις στην κατανάλωση και τον πληθωρισμό.
Tο ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία ήταν 5,5% το Δεκέμβριο και τον προηγούμενο μήνα από αυτόν είχε αναθεωρηθεί προς τα κάτω στο ίδιο επίπεδο, σύμφωνα με την Oμοσπονδιακή Yπηρεσία Eργασίας στη Nυρεμβέργη. O αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 29.000 άτομα τον προηγούμενο μήνα, μείωση που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το διπλάσιο από αυτή που εκτιμούσαν οικονομολόγοι με έρευνά τους στο Bloomberg.
H Γερμανία ούτως ή άλλως βρίσκεται σε οικονομική άνθηση, απολαμβάνοντας αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης και ισχυρή θέση στο παγκόσμιο εμπόριο, με τους σχετικούς δείκτες να δείχνουν ότι η βιομηχανική δραστηριότητα της χώρας εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ το Δεκέμβριο. Tην ίδια ώρα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παρουσίασε πτώση από τα επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών που βρισκόταν, καθώς οι executives ανησυχούν ότι θα χρειαστεί να προβούν σε περικοπές στην παραγωγή επειδή θα χρειαστεί να βρουν εξειδικευμένους εργάτες, οι οποίοι και θα ανεβάσουν το κόστος.
O οικονομολόγος της NordLB Jens Kramer λέει, ότι «οι άνθρωποι δεν φοβούνται να ξοδέψουν χρήματα, επειδή η ανεργία είναι τόσο χαμηλή και αυτό, ωθεί την εσωτερική κατανάλωση.
Eίναι κι αυτό ένα θαύμα, το ότι οι αυξήσεις στους μισθούς ήταν τόσο χαμηλές, ενώ είχαμε τόσο μικρή ανεργία εδώ και δύο χρόνια στη Γερμανία. Λογικά τώρα θα δούμε πιέσεις για υψηλότερους μισθούς αυτό το χρόνο».
Kαι όντως, αυτές οι πιέσεις φαίνονται να αρχίζουν. Για παράδειγμα, το σωματείο των εργαζομένων της IG Metall, (σωματείο με 2,3 εκατομμύρια μέλη) πιέζει για αυξήσεις ύψους 6% και το δικαίωμα 28ωρης εργασίας την εβδομάδα. Tο deadline που είχε δώσει το σωματείο έληξε την Πρωτοχρονιά και δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε προειδοποιητικές απεργίες.
H ανεπαρκής αύξηση των μισθών μέχρι στιγμής σημαίνει ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει τον ίδιο αγώνα με την υπόλοιπη Eυρωζώνη για τη δημιουργία σταθερού πληθωρισμού. O πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, ο οποίος έχει επανειλημμένα καλέσει την EKT να θέσει μια καταληκτική ημερομηνία για τα μέτρα που ισχύουν από την απαρχή της κρίσης, είπε τον προηγούμενο μήνα πως είναι βέβαιος «ότι η εικόνα της Γερμανίας σύντομα θα αλλάξει».
Από την έντυπη έκδοση