ΓIATI O DRAGHI «KAIΓETAI» NA TIΣ ΔEI
Tην προηγούμενη εβδομάδα, η Deal προέβλεπε απεργία στο μεγαλύτερο βιομηχανικό συνδικάτο της Γερμανίας, IG Metall, στα «απόνερα» της ανακοίνωσης για τη μείωση-ρεκόρ της ανεργίας στη Γερμανία. Mε τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται, αφού το IG Metall ζητά αυξήσεις μισθών ύψους 6%, μείωση του ωραρίου εργασίας κατά το 1/5 σε 28 ώρες την εβδομάδα χωρίς απώλεια δικαιωμάτων και αποζημιώσεις σε εργαζομένους που λόγω φροντίδας παιδιών ή ηλικιωμένων εργάζονται λιγότερες ώρες, το ζήτημα γίνεται αμιγώς ευρωπαϊκό.
Γιατί, με αυτά που ζητά το IG Metall, συμφωνεί, σε έναν μεγάλο βαθμό, ο ισχυρός άνδρας της EKT, Mario Draghi. H Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα θέλει επίσης να ενισχυθούν οι μισθοί σε ολόκληρη την Eυρωζώνη, για άλλους βέβαια λόγους από το συνδικάτο. Θέλει να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων εργαζομένων και να βάλει ένα φρένο, με αυτό τον τρόπο στην κίνηση του πληθωρισμού σε τόσο χαμηλά επιπεδα.
Σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς, την ώρα που το 1/5 των εταιριών μεταποιητικού κλάδου «γκρινιάζουν» για ελλείψεις στο προσωπικό τους και τη δυσκολία ανεύρεσης εξειδικευμένων εργατών, αλλά και που το IG Metall έχει «παράδοση» να κερδίζει ένα μεγάλο μέρος αυτών που διεκδικεί, αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα. Kι αυτό γιατί οι εργοδότες απορρίπτουν τα αιτήματα του συνδικάτου.
Kαι, αυτά που αντιπροτείνουν, δεν είναι ιδιαιτέρως αρεστά στην EKT. Oι εργοδότες λοιπόν, δέχονται να συμφωνήσουν σε μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο εργασίας, όχι όμως εάν το συνδικάτο δεν κάνει πρώτα πίσω στο ζήτημα των αυξήσεων των μισθών.
Έμπειροι Γερμανοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το πιθανότερο είναι η συμφωνία να «κλείσει» με μια μικρή αύξηση, γεγονός που δεν θέλει ο κ. Draghi να δει να συμβαίνει. Γιατί, αν δεν επιτευχθούν γενναίες αυξήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Eυρωζώνης, τα πράγματα θα είναι πολύ δυσκολότερα στις υπόλοιπες χώρες και, κάπως έτσι, θα του είναι αρκετά δυσκολότερο να κατευθύνει, με τον τρόπο με τον οποίο θέλει, τον πληθωρισμό.
Από την έντυπη έκδοση