Rybolovlev εναντίον Sotheby’s στα δικαστήρια, κατηγορώντας τον οίκο για απάτη
Αν ο κόσμος της τέχνης συχνά- πυκνά συγκλονίζεται από σκάνδαλα και διαμάχες, αυτή που έχει ξεσπάσει και θα βρεθεί εντός του 2018 ενώπιον των δικαστηρίων, μπορεί να χαρακτηριστεί η «μητέρα των μαχών». Αντιμέτωποι, ένας από τους κορυφαίους συλλέκτες του πλανήτη, ο ολιγάρχης ο οποίος πούλησε τον ακριβότερο πίνακα που έχει πουληθεί ποτέ, Dmitry Rybolovlev και ο κορυφαίος, ίσως, οίκος δημοπρασιών του κόσμου, Sotheby’s. Ο πρώτος, κατηγορεί τον δεύτερο για απάτη, μέσω της οποίας του απέσπασε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Ο Ρώσος μεγιστάνας έχει ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη στην Ελβετία, στις ΗΠΑ, τη Σιγκαπούρη, το Μονακό, τη Γαλλία, αλλά και στην Αγγλία, όπου και θα γίνει η κύρια εκδίκαση της υπόθεσης, καθώς ο οίκος εδρεύει στο Λονδίνο. Στο τελευταίο «επεισόδιο», αμερικανικό δικαστήριο έδωσε στον Rybolovlev την άδεια να χρησιμοποιήσει απόρρητα, προσωπικά έγγραφα αλληλογραφίας μεταξύ του Sotheby’s και του Ελβετού εμπόρου έργων τέχνης και πρώην συμβούλου του Sotheby’s, Yves Bouvier, τα οποία αποδεικνύουν την απάτη εις βάρος του και στοιχειοθετούν υπόθεση.
Και ποια είναι η υπόθεση; Ο 50χρονος ιδιοκτήτης της AS Monaco και του Σκορπιού, στο Ιόνιο, αγόρασε περίπου 40 έργα τέχνης, μεταξύ των οποίων Da Vinci, Picasso, Rothko, Modigliani και Monet, μέσω του Bouvier.
Ο Rybolovlev λέει πως ο Bouvier του παρουσιάστηκε ψευδώς ως διαμεσολαβητής, ενώ, στην πραγματικότητα, αγόραζε τα έργα ο ίδιος από τον οίκο, ή μέσω αυτού, και μετά το μεταπωλούσε στο Ρώσο τσεπώνοντας συνολικά 1 δισεκατομμύριο δολάρια με τις ανατιμήσεις. Δηλαδή ο Bouvier, σύμφωνα με την πλευρά Rybolovlev, εντόπιζε έργα τέχνης που θα ενδιέφεραν τον Ρώσο μεγιστάνα, τα αγόραζε μέσω του οίκου σε χαμηλές τιμές και του τα μεταπωλούσε «φουσκωμένα» κατά αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Παρότι ο Sotheby’s αρνείται ότι είχε κάποια ανάμειξη σε αδικοπραξία καθώς δεν γνώριζε τι έκανε ο Bouvier, η Ελβετή δικηγόρος του Rybolovlev, Tetiana Bersheda λέει πως «ο Sotheby’s φαίνεται ότι βοήθησε τον κ. Bouvier να παραπλανήσει και να παρακινήσει τους πελάτες μας να αγοράσουν έργα τέχνης σε τιμές ιδιαίτερα φουσκωμένες συγκριτικά με τις τιμές στις οποίες ο κ. Bouvier απέκτησε τα έργα τέχνης από το Sotheby’s ή άλλους πωλητές». Τα έγγραφα που έχει στα χέρια του ο Rybolovlev αποδεικνύουν (;) ότι ο οίκος ήξερε και πως σε όλη την υπόθεση ήταν αναμεμειγμένος ενεργά ο Samuel Valette, ο αντιπρόεδρος ιδιωτικών πωλήσεων του Sotheby’s παγκοσμίως…
Από την έντυπη έκδοση