Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ CARILLION ΚΑΙ ΤΟ «ΠΑΡΑΘΥΡΟ»
Η κατάρρευση της δεύτερης μεγαλύτερης κατασκευαστικής της Μεγάλης Βρετανίας, της Carillion, στις αρχές της εβδομάδας, έδειξε στους Άγγλους τα σημάδια ενός δύσκολου μέλλοντος. Ο κατασκευαστικός κολοσσός των 45.000 εργαζομένων και των δεκάδων projects με το βρετανικό Δημόσιο, ο οποίος έχασε την πρόσβαση στον –υπό πίεση- χρηματοπιστωτικό τομέα, ίσως να κατέρρευσε πρώιμα υπό το βάρος των χρεών που είχε και λόγω του γεγονότος ότι θα χάσει την εύκολη πρόσβαση στην ΕΕ, όμως πρόλαβε να τρομάξει τους Βρετανούς. Και τους Ευρωπαίους, που δίνουν στην Αγγλία μια δεύτερη ευκαιρία.
Τώρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, μια μέρα πριν από τις πιέσεις στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May να αναστρέψει το Brexit, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί πάντα να επανακαταθέσει αίτημα να γίνει μέλος της ΕΕ μετά από την αποχώρησή του από αυτή.
Ο Juncker παρέπεμψε στο Άρθρο 49 της Συνθήκης της ΕΕ, το οποίο προσκαλεί οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται τις αξίες της Ένωσης να αιτηθεί ένταξης και εξήγησε πως αυτό, προηγείται του Άρθρου 90 που αφορά τη διαδικασία απένταξης.
«Δεν πετάμε τους Βρετανούς έξω, θα θέλαμε οι Βρετανοί να μείνουν και αν αυτό επιθυμούν, θα τους επιτραπεί να το κάνουν», είπε ο Juncker στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, την Τετάρτη. «Ακόμα και αν οι Βρετανοί φύγουν υπό το Άρθρο 50, το Άρθρο 49 θα τους επέτρεπε να ενταχθούν ξανά και θα ήμουν χαρούμενος να διευκολύνω μια τέτοια διαδικασία».
Τα σχόλιά του, ήρθαν σε συνέχεια της έκκλησης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, προς τους Βρετανούς να επανεξετάσουν την απόφασή τους. Και αποκαλύπτουν μια κοινή γραμμή σε όλη την ΕΕ, μια άποψη που αντηχείται σε όλες τις χώρες, πως το Brexit είναι ένα κολοσσιαίο λάθος για το Ηνωμένο Βασίλειο, ένας μεγάλος πονοκέφαλος για την ήπειρο και μια επιλογή που οι Άγγλοι θα μπορούσαν να αναστρέψουν, εάν επιστράτευαν το (πολιτικό) κουράγιο που χρειάζεται γι’ αυτό.
«Το Brexit», είπε ο Junker, «είναι μια υπόθεση lose- lose και μια καταστροφή με την οποία και με τις συνέπειες της οποίας όλοι θα πρέπει να ζήσουμε. Αν η βρετανική κυβέρνηση θέλει τώρα να χαράξει μια άλλη πορεία, εμείς είμαστε πολύ πρόθυμοι να συμφωνήσουμε μαζί της»…
Από την έντυπη έκδοση