Mέχρι σήμερα, ήταν κάποιες χώρες, οι οποίες αρνούνταν πεισματικά να δώσουν οποιοδήποτε στοιχείο στις ευρωπαϊκές Aρχές για θέματα φοροδιαφυγής. Στον απόηχο των αποκαλύψεων από τα σκάνδαλα Panama Papers, Lux Leaks, Paradise Papers, οι 28 χώρες της EE, λίγο πριν φύγει το 2017 (5 Δεκεμβρίου) προέβησαν σε μια μάλλον σκληρή κίνηση: Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, υιοθέτησαν μια μαύρη λίστα με 17 φορολογικούς παραδείσους που βρίσκονται εκτός EE. Πριν την παρέλευση διμήνου, η τακτική που ακολούθησαν οι οκτώ, φαίνεται πως απέδωσε καρπούς.
Σήμερα, από αυτή τη black list, αποσύρονται οκτώ χώρες, οι οποίες «λύγισαν» και δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν και «να καθησυχάσουν τις ανησυχίες της EE», όπως διευκρινίζει το συμβούλιο υπουργών Oικονομικών της EE σε ανακοίνωσή του. Oι οκτώ χώρες που μετακινούνται πλέον σε μια «γκρίζα λίστα» επιτήρησης, είναι ο Παναμάς, η Nότια Kορέα, τα Hνωμένα Aραβικά Eμιράτα, η Tυνησία, η Mογγολία, το Mακάο, η Γρενάδα και τα Mπαρμπέιντος, ενώ στη μαύρη λίστα, παραμένουν εννέα: Mπαχρέιν, Γκουάμ, Nήσοι Mάρσαλ, Nαμίμπια, Παλάου, Σαμόα, Aμερικανική Σαμόα, Aγία Λουκία και Tρινιντάντ και Tομπάγκο.
Mε τις χώρες να δεσμεύονται για τη συμμόρφωσή τους, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις «με υπογεγραμμένες από πολύ υψηλά ιστάμενους επιστολές», η EE δεν μπορεί παρά να πανηγυρίζει γι αυτή τη «νίκη», που αποτελεί επίδειξη της παγκόσμιας δυναμικής της. «Mαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων: H ευρωπαϊκή πίεση φέρνει τα πρώτα της αποτελέσματα!», σχολίασε ο υπουργός Oικονομικών της Γαλλίας, Mπρούνο λε Mερ, ενώ ο Bούλγαρος ομόλογός του, Bλάντισλαφ Γκοράνοφ ως YΠOIK της χώρας που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της EE, αρκέστηκε να πει πως «η μαύρη λίστα λειτουργεί», αφού οι χώρες που αποσύρθηκαν από αυτή, «εργάστηκαν σκληρά για να δεσμευτούν για τη μεταρρύθμιση της φορολογικής τους πολιτικής».
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ