ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΟΥ… ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΑ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Οι κάτοχοι των iPhone, το ήξεραν ότι βρίσκονταν εμπρός σε ένα σταυροδρόμι, μετά από λίγο καιρό λειτουργίας των τηλεφώνων τους: Είτε θα κατέβαζαν τα updates, τις ενημερώσεις της Apple για το λογισμικό τους, επιβραδύνοντας σταδιακά προς το… δραματικό τη λειτουργία τους, είτε θα τις απέκλειαν, κάνοντας, γρήγορα, το τηλέφωνό τους μη λειτουργικό, μη συμβατό με τη συντριπτική πλειοψηφία των applications και μη λειτουργικό για την πρόσβαση στον ιστό.
Η Apple Inc βρίσκεται τώρα υπό έρευνα από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης και τις χρηματιστηριακές αρχές, σχετικά με την παραβίαση νόμων που αφορούν την ενημέρωση που παρείχε σχετικά με λογισμικό, το οποίο επιβράδυνε τα παλιότερα μοντέλα iPhone. Το θέμα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις για την αμερικανική εταιρία, τώρα που οι Αμερικανοί ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο η εταιρία να παραπλάνησε τους επενδυτές σχετικά με την απόδοση των παλιότερων τηλεφώνων της.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ζητήσει πληροφορίες από την εταιρία και, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε εάν θα επιβληθούν κυρώσεις. Οι ερευνητές άλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένουν δημόσιες ανακοινώσεις για το θέμα από την Apple.
Τα νέα αυτά έφεραν μεγαλύτερη αναταραχή για την εταιρία και έθεσαν τη μετοχή της υπό νέα πίεση, ακολουθώντας τις αναφορές για μικρότερες του αναμενόμενου πωλήσεις του τελευταίου μοντέλου της Apple, iPhone X, μόλις λίγο καιρό πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της. Άσχημα τα νέα για την εταιρία, η οποία ήδη αντιμετωπίζει θέματα και με άλλα λογισμικά της, όπως ζητήματα με τους επεξεργαστές της και ένα login flaw που επιτρέπει σε «εισβολείς» να έχουν πρόσβαση σε φακέλους που βρίσκονται σε υπολογιστές Mac, χωρίς κωδικό πρόσβασης.
Πριν από μερικές εβδομάδες, η Apple παραδέχθηκε ότι ένα software που είχε βγει «στον αέρα» στις αρχές του 2017, επιβράδυνε τις επιδόσεις των παλιότερων μοντέλων iPhone (από το 7 και πριν). Το λογισμικό, είχε δημιουργηθεί για να αποφευχθεί το ξαφνικό, συχνό shutdown των κινητών. Η «λεπτομέρεια», βέβαια, ήταν ότι η αμερικανική εταιρία είχε αποκρύψει ότι το κατέβασμα του λογισμικού θα επιβράδυνε τις συσκευές. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Apple απολογήθηκε επειδή δεν επικοινώνησε ξεκάθαρα αυτή την πληροφορία και δεσμεύθηκε να βγάλει ένα νέο update ώστε να μετριάσει τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις των καταναλωτών. Τον Ιανουάριο, ο CEO της Apple, Tim Cook, σε συνέντευξή του στο ABC News, είπε ότι όταν η εταιρία έβγαλε τη συγκεκριμένη αναβάθμιση λογισμικού που προκαλούσε τα ζητήματα επιδόσεων για τα παλιότερα iPhone τόνισε: «Eίπαμε τι ήταν, αλλά δε νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι πρόσεχαν τι λέγαμε. Και ίσως έπρεπε να είμαστε (τότε) πιο ξεκάθαροι».
Όπως αποκαλύφθηκε, η επιβράδυνση των επιδόσεων έρχεται όταν η μπαταρία ενός παλιότερου στην ηλικία iPhone φτάνει σε ένα συγκεκριμένο σημείο ζωής (δεν έχει διευκρινιστεί ποιο). Το πρόβλημα που προκύπτει, μπορεί να επιλυθεί πολύ απλά, αν ο κάτοχος του τηλεφώνου αντικαταστήσει τη μπαταρία, κάτι που οι πολλοί δεν γνώριζαν. Η Apple, ως μια έμπρακτη απολογία για όλο αυτό, περιέκοψε την τιμή για την αντικατάσταση της μπαταρίας στα καταστήματά της, κατά 50 δολάρια, αφήνοντάς τη στα 29.
Η Apple σχεδιάζει επίσης να βγάλει ένα νέο software update, με την ονομασία iOS 11.3, για τα iPhones, τους επόμενους μήνες. Σε αυτό, οι χρήστες θα μπορούν να έχουν διαρκή ενημέρωση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μπαταρία τους και θα μπορούν έτσι, να προστατευθούν ενάντια στα ενοχλητικά «κολλήματα» του λογισμικού.
Από την έντυπη έκδοση