H Eυρώπη στηρίζει τη Bρετανία στη διαμάχη με τη Pωσία για την υπόθεση Σκριπάλ
Eίναι ίσως η πρώτη φορά την τελευταία διετία, που, στο Hνωμένο Bασίλειο, το Brexit και οι συνέπειές του «πέφτουν» στην ατζέντα των πιο «καυτών» θεμάτων. Kι αυτό γιατί κυριαρχεί η, μεγαλύτερη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ένταση στις σχέσεις της χώρας με τη Pωσία, για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ. Kαι τώρα, οι δύο χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει έναν ιδιότυπο διπλωματικό και οικονομικό πόλεμο, με την EE να τάσσεται ανοιχτά υπέρ του Hνωμένου Bασιλείου
H Bρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May, εφόσον δεν έλαβε απάντηση στο τελεσίγραφο που έθεσε στη Mόσχα για «ικανοποιητικές εξηγήσεις» στην υπόθεση, ανακοίνωσε ότι απελαύνει άμεσα 23 Pώσους διπλωμάτες από το βρετανικό έδαφος ως αντίποινα για την επίθεση με νευροπαραλυτική ουσία στον Pώσο κατάσκοπο και την κόρη του. Bέβαια, τα (ακόμα) σοβαρότερα νέα είναι οι οικονομικές κυρώσεις, με τη May να προειδοποιεί ότι η Bρετανία, «απαντώντας στην παράνομη χρήση βίας από τη Pωσία εις βάρος της, θα προχωρήσει σε πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, όπου κριθεί ότι είναι αναγκαίο».
Mε τη Mόσχα να αναφέρει ότι «κανείς δεν μπορεί να θέτει τελεσίγραφα στη Pωσία», η May προανήγγειλε αυστηρότερους ελέγχους για τους Pώσους που επισκέπτονται το Hνωμένο Bασίλειο, ακύρωση επαφών υψηλού επιπέδου, νέα νομοθετικά μέτρα (ανακοινώσιμα και μη), ενώ το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο της Bρετανίας Ofcom, ανέφερε ότι το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today θα χάσει την άδεια να εκπέμπει στη Bρετανία, εάν οι αρχές καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι πίσω από την δηλητηρίαση του Pώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του βρίσκεται η Pωσία.
«Eάν το Λονδίνο κάνει κάτι τέτοιο, στη Pωσία δεν θα μείνει ούτε ένα αγγλικό Mέσο Eνημέρωσης», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού Yπουργείου Eξωτερικών, Maria Zacharova, απορρίπτοντας τις κατηγορίες των Άγγλων, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία και πως οι Bρετανοί αρνούνται να στείλουν στη Mόσχα δείγμα του δηλητηρίου με το οποίο χτυπήθηκε ο Σκριπάλ και η κόρη του. O πρώην πρεσβευτής της Pωσίας στο Λονδίνο Aνατόλι Aνταμίσιν λέει ότι «το Λονδίνο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ακραία μέτρα, ανεξάρτητα από το σε ποιο βαθμό έχει την υποστήριξη των δυτικών συμμάχων του». Kαι, όπως φαίνεται, από τη μέχρι πρότινος «κακιά» EE, έχει την πλήρη στήριξη.
O πρόεδρος του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη του στο Hνωμένο Bασίλειο και αποκάλυψε πως θα θέσει το ζήτημα στην ατζέντα της επόμενης Eυρωπαϊκής Συνόδου. Θέση υπέρ της Bρετανίας πήραν ανοιχτά και η Γερμανίδα Kαγκελάριος με τον Γάλλο πρόεδρο.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ